Internet

Više od 600 kompanija može gledati vaše fotografije sa društvenih mreža i naći vas preko njih

Sve donedavno, među najvećim hitovima Hoan Ton Tata nalazila se opskurna igrica i aplikacija za iPhone koja je ljudima nudila opciju da upečatljivu frizuru Donalda Trampa isprobaju na sebi.

Lica na društvenim mrezama - Nedeljnik.rs

Gospodin Ton Tat (31) učinio je onda nešto veliko: osmislio je oruđe koje će nam možda oduzeti mogućnost da hodamo ulicom anonimno i prodao ga stotinama bezbjednosnih organa i agencija među kojima su lokalna policija na Floridi, FBI i američko ministarstvo za unutrašnju bezbjednost, piše “Nedeljnik“.

Njegova mala kompanija Clearview AI stvorila je revolucionarnu aplikaciju za prepoznavanje lica. Uzmete fotografiju osobe, ubacite je u aplikaciju i vidite sve javne fotografije te osobe uz linkove do tih izlistanih fotografija. Sistem – čija je kičma baza podataka sa više od tri milijarde slika koju je Clearview, prema sopstvenim navodima, prikupio sa Fejsbuka, Jutjuba, Tvitera i miliona drugih sajtova – prevazilazi granice svega dosad osmišljenog na ovu temu u Americi.

Više od 600 bezbednosnih organa počelo je da koristi Clearview prošle godine, navode u kompaniji. Pored toga, Clearview je licencu prodao i nekolikim tehnološkim kompanijama.

“Mogućnosti da ovaj sistem postane oružje su beskonačne”, smatra Erik Goldman, jedan od direktora Instituta za visokotehnološko pravo na Univerzitetu Santa Klara u Kaliforniji.
“Zamislite nevaljalog policajca koji hoće da uhodi potencijalne romantične partnere, ili stranu vladu koja ovo koristi da iskopa tajne o ljudima kako bi ih ucenjivala ili strpala u zatvor.”

Iako je kompanija odbila moje zahjteve za intervju, nadgleda me. Na moj zahtjev, nekoliko policajaca provuklo je moju fotografiju kroz Clearview aplikaciju. Uskoro su primili telefonske pozive od predstavnika kompanije koji su ih pitali jesu li razgovarali sa pripadnicima medija – što je znak da Clearview može da nadzire one za kojima policija traga.

Pored Ton Tata, u pokretanju Clearviewa učestvovao je i Ričard Švarc, nekadašnji pomoćnik Rudolfa Đulijanija u vrijeme kada je bio gradonačelnik Njujorka, a projekat je finansijski podržao Piter Til, preduzetnički kapitalista koji stoji iza Fejsbuka i Palantira.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh