Internet

Turska ukida zabranu Wikipedije

Turska zabrana Wikipedije trebala bi biti ukinuta danas nakon presude Ustavnog suda prema kojoj blokada internet enciklopedije u Turskoj, koja traje već više od dvije godine, predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Turska zastava - Halotours.rs

Presuda Ustavnog suda objavljena u službenom listu otvara put za ukidanje zabrane uvedene u aprilu 2017. zbog članaka u Wikipediji u kojima se Tursku optuživalo za povezanost s terorističkim organizacijama.

Pristup stranicama Wikipedije trebao bi biti omogućen nakon što presuda, donesena s deset prema šest glasova ustavnih sudija, bude službeno proslijeđena agenciji za kontrolu telekomunikacija, prenosi “Hina”.

Ukidanje zabrane na Ustavnom je sudu zatražila Wikipedia Foundation, neprofitna udruga koja održava stranice online enciklopedije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh