Internet

Internet ima sopstveni “rodni list”, evo kako izgleda

Iako mnogi to ne znaju, internet je rođen prije 50 godina.

mobilni internet / ilustracija - Nezavisne

Bio je to skroman početak – jedan jedini login sa kompjuterskog terminala u Los Anđelesu na UCLA univerzitetu koji je vodio ka Stenford istraživačkog instituta.

Ali to je ujedno bio mali korak koji će svijet katapultirati u neograničeno prostor informacija.

A najbolje od svega, taj istorijski momenat zabilježen je na malom papiriću.

Internet je prvo bio nazvan Arpanet jer je projekat finansirala američka agencija ARPA.

Danas je ova organizacija mnogima poznatija kao DARPA, vladina agencija koja radi na vrhunskoj tehnologiji kao što su borbeni roboti i moždani implanti.

rodni list od interneta- Wikipedia

Operatori kompjuterskog terminala koji su radili na UCLA univerzitetu 1969. godine sačuvali su detaljni dnevnik svega što se dešavalo dok su postavljali svoju mrežu.

A u unosu napravljenom 29. oktobra 1969. godine možemo da vidimo možda najznačajniji unos koji je napravljen u 22.30 časova, prenosi “Telegraf“.

Taj list papira, koji se nalatzi u UCLA arhivama praktično predstavlja sertifikat o rođenju interneta – pisani dokument tog trenutka kada su dva kompjutera počela da komuniciraju na daljinu.

A kao što znamo, sve ostalo je istorija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh