Internet

Evropski sud pravde presudio je u korist “Googlea”

Evropski sud pravde saopštio je danas da američki tehnološki gigant “Google” ne mora da primjenjuje pravilo “pravo da bude zaboravljen” na domene izvan Evrope.

Google - N1

Odluka Evropskog suda pravde smatra se ključnom u utvrđivanju da li regulativa EU treba da se primjenjuje i izvan granica Evrope, piše “Srna”.

Američka kompanije tvrdila je da uklanjanje rezultata pretraživanja kao što je predviđeno regulativom EU ne treba da se proširi i na domen google.com ili u drugim zemljama koje nisu članice evropskog bloka.

Sud je donio odluku da, operator pretraživača poput “Googlea” mora da izvrši “dereferenciranje linkova” ili uklanjanje sugestija, kao što to zahtijeva administrator ili sud u nekoj od članica EU za svaku od verzija svojih stranica, ali “pravo da bude zaboravljen” ne treba da ide dalje od toga.

Nema obaveze, prema zakonu EU, da operator pretraživača, poput ‘Gugla’, izvrši sve dereferencije za sve vrste svog pretraživača“, napominje se u odluci suda.

Slučaj pred sudom proizašao je iz pravnog spora koji je pokrenula Francuska 2014. godine u vezi s time da “Google” mora da primjeni regulativu “pravo da bude zaboravljen” na sve svoje domene.

“AFP” ističe da bi, u slučaju da je Francuska pobijedila, to produbilo spor između Evrope i SAD, gdje se nalazi većina tehnoloških giganata i čiji je predsjednik Donald Tramp već sugerisao da se EU miješa u američko poslovanje.

“Google” je pozdravio odluku suda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh