Internet

Facebook pod istragom zbog kršenja zakona protiv monopola

Tužitelji nekoliko američkih saveznih država pokreću istragu o tome je li Facebook gušio konkurenciju i korisnike izlagao riziku, objavila je danas državna advokatica New Yorka Letitia James.

Facebook - Arhiva

“Pokrećem istragu protiv Facebooka kako bi se utvrdilo je li svojim potezima ugrožavao privatnost korisnika, ograničavao im pravo izbora ili povećavao cijene oglašavanja”, napisala je James na Twitteru.

Dodala je da će u istragu uključiti tužitelji iz Colorada, Floride, Iowe, Nebraske, Sjeverne Karoline, Ohija, Tennesseeja i Distrikta Columbije.

Pale dionice Fejsa

Dionice Facebooka odmah su pale za gotovo jedan posto.

Reuters i drugi mediji objavili su u utorak da tužitelji više od 30 saveznih država pripremaju istragu protiv Googlea zbog mogućeg kršenja zakona protiv monopola.

Tehnološki divovi, neke od najbogatijih i najmoćnijih firmi svijeta, suočeni su i s rastućom kontrolom Kongresa, saveznih agencija, a sada i državnih advokata.

Američko ministarstvo pravosuđa u juli je objavilo da otvara široku istragu protiv glavnih tehnoloških kompanija s naglaskom na to jesu li gušile konkurenciju.

Vjeruje se da su mete istrage Google, Amazon i Facebook, a moguće i Apple.

Osim toga, savezna uprava za trgovinu pokrenula je svoju istragu protiv Amazona i Facebooka kojoj je cilj otkriti jesu li zlorabili svoju tržišnu poziciju u prodaji i na društvenim mrežama, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh