Internet

Internet stranice širom svijeta pale zbog američkog “zaštitnog zida”

Web stranice širom svijeta bile su nedostupne oko podneva usljed prekida rada Cloudflar-ea, servisa koji za internet stranice služi kao “zaštitni zid”.

Haker - Ilustracija/Twitter

Proizvod istoimene američke kompanije, štiti web stranice od hakerskog napada, takozvanog DDoS napada.

Kada Cloudflare prestane s radom korisnici koji dolaze na stranicu, ne mogu da joj pristupe. To, međutim, samo po sebi ne znači da je riječ o hakerskom napadu.

Iz Cloudflar-ea, zasad, kažu da rade na rješavanju problema koji su nazvali “curenje rute”, a to curenje je zapravo puno šire od samog Cloudflare-a.

Ovo je otvorilo brojne spekulacije na forumima da se zapravo radi o BGP otmici, ilegalnom preuzimanju IP adresa, odnosno preusmjeravanju internet saobraćaja, piše “Novac“.

Međutim, “curenje” može biti slučajno ili zlonamjerno, ali najčešće nastaje zbog nenamjernih pogrešnih konfiguracija.

Koliko je ozbiljan ovaj globalni problem vidi se i po tome što je tehnološki gigant Amazon potvrdio da je i sam imao ozbiljne problem s nekim uslugama, između ostalih i sa Echo uređajima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh