Internet

Ima ko hoće: Huawei potpisao sporazum sa Rusijom o razvoju 5G mobilne mreže

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomunikacionom kompanijom MTS o razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G u Rusiji a Peking paralelno priprema teren za gradnju savremene komunikacione infrastrukture u Kini.

Huawei - Twitter

Huawei i MTS razvijat će u Rusiji 5G mreže tokom sljedeće godine, prenosi “Hina”.

Sporazumom je dogovoren “razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini”, navodi se u saopštenju MTS-a.

Potpisivanje sporazuma vremenski se poklopilo s trodnevnom posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji.

Saradnja kineske i ruske kompanije uspostavljena je u trenutku kada je grupa zapadnih država, predvođena SAD-om, odlučila isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža nove generacije zbog navodnog rizika za nacionalnu sigurnost, podsjeća “BBC”.

Sporazum će vjerovatno predstavljati određeno olakšanje za Huawei koji je posljednjih mjeseci pod snažnim međunarodnim pritiskom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh