Internet

Zakonom zabraniti lajkanje na Facebooku!?

Bliži li se kraj Facebookovu lajku i “vatrama” na Snapchatu? Ured povjerenika za informisanje u Velikoj Britaniji jučer je objavio smjernice koje bi trebale poboljšati sigurnost djece na internetu, a jedan je od prijedloga i onemogućavanje lajkanja na Facebooku i streakova na Snapchatu – pri čemu se ova potencijalna zabrana odnosi samo na mlađe od 18 godina.

Facebook "like" - Zimo.hr

Razlog zbog kojeg se traži onemogućavanje lajkanja na Facebooku jest privatnost djece – lajkanje potiče djecu na objavu osobnih stvari i fotografija, a na osnovu  svakog lajka Zuckerbergova kompanija stvara profil o osobama na njihovoj mreži te se s novim pravilima želi se ograničiti prikupljanje i dijeljenje ličnih podataka djece.

Što se streaka na Snapchatu tiče, on potiče ovisnost djece o ovoj mreži i svakodnevno slanje fotografija i videa, što se također želi spriječiti, odnosno pokušati kontrolisati, piše “Zimo“.

Od ostalih preporuka, treba izdvojiti i postavke privatnosti koje bi za djecu na društvenim mrežama automatski trebale biti postavljene na maksimum, s isključenim geolokacijskim opcijama i ciljanim oglasima.

Također, aktiviranje opcija za privatnost treba biti jednostavno i dostupno, a ne da korisnici moraju prolaziti brojne opcije samo kako bi aktivirali te postavke na maksimum.

Još je jedna preporuka korištenje snažnih alata za verifikaciju godina na društvenim mrežama ili, ako se takav sustav ne može implementirati, onda bi se svi korisnici trebali tretirati kao djeca.

Treba napomenuti kako su ovo samo smjernice o kojima sada slijedi rasprava do kraja maja, a kada se donese konačna odluka, ona će stupiti na snagu tokom 2020. godine i morat će je se pridržavati sve platforme s korisnicima u Velikoj Britaniji.

Kazne za kršenje tih pravila mogle bi iznositi do 4 posto globalnih prihoda.

Povjerenica za informiranje Elizabeth Denham naglasila je kako ne smijemo zabraniti djeci korištenje interneta, ali moramo ih zaštititi u tom korištenju, a upravo je to cilj smjernica na kojima se trenutno radi.

Daniel Dyball, izvršni direktor organizacije koja u Velikoj Britaniji predstavlja Facebook, Snap i druge tehnološke kompanije Internet Association UK, upozorava kako regulatorna tijela moraju voditi računa o tehničkim mogućnostima implementacije njihovih pravila u praksi jer bi ona mogla rezultirati gušenjem inovacija, pogotovo za manje platforme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh