Internet

Nova verzija Firefoxa spriječava ono što nas često nervira tokom surfanja internetom

Najnovija verzija internet preglednika Firefox korisnicima će dati mogućnost da blokiraju video snimke koji se automatski puštaju tokom pregledanja stranice i čitanja teksta.

Firefox, verzija 66 - B92.net

Podešavanje se može aktivirati kod Firefoxa 66 za svaki sajt koji korisnik posjećuje, ali se za određene sajtove i video snimke mogu postaviti izuzeci.

Posljednja verzija Firefoxa će, takođe, onemogućiti reklame koje se sporo učitavaju da vas spriječe da skrolate stranicu. On dodaje i novi način za pretragu unutar otvorenih tabova.

Iako je i Mozillin glavni konkurent Google Chrome prošle godine uveo mogućnost blokiranja autoplay videa, njihov rešenje se razlikuje od Firefoxovog.

Chrome, po “default”-u, propušta takve video sadržaja kod više od 1.000 popularnih sajtova, dok ih u ostalim slučajevima blokira, što se može promijeniti u podešavanjima, piše “B92“.

Iz Mozilla-e navode da blokiranje neće uticati na autoplay video materijale koji se emituju bez tona, kao što je to slučaj sa Facebook videom. Na servise kod kojih postoji video koji čeka da se drugi pusti nakon što se prvi završi (kao što je Netflix), nova promjena takođe neće uticati, piše The Verge.

Nova verzija Firefoxa donosi i još neka manja poboljšanja, kao što je WebAuthn podrška za Windows Hello, koja otvara mogućnost da se Microsoftovi biometerijski standardi sigurnosti primjenjuju kod logiranja na određene sajtove. Iz Mozille navode da će identifikacija prepoznavanjem otisaka prstiju, prepoznavanjem lica, kao i putem PIN-a i sigurnosnih ključeva biti podržane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh