Internet

Facebook tuži kompanije koje prodaju lažne profile

Ukoliko ste ikada primijili spam poruku na Facebook-u ili zahtjev za prijateljstvo od sumnjivog profila, velike su šanse da je to lažni profil. Ovi lažni profili se koriste u svrhu slanja spam-a ili u nekim slučajevima za prikupljanje informacija o nalozima ili drugih vrsta osjetljivih ličnih podataka.

Facebook logotip - Blogspot.com

Dobra vijest je da Facebook radi nešto po tom pitanju, jer je kompanija nedavno podnijela tužbu u američkom Federalnom sudu, gdje optužuju četiri kompanije i tri pojedinca za prodaju i promociju lažnih profila.

Ove kompanije su takođe prodavale lažne pratioce kao i lažne lajkove, gdje bi takve akcije mogle vještački da dovedu do toga da postovi imaju bolju statistiku nego što zaista imaju. Prema navodima iz kompanije, nadaju se da će sa ovom tužbom biti u mogućnosti da pošalju poruku i “podvuku da se ova vrsta lažnih aktivnosti ne toleriše”, piše “B92“.

Facebook nije jedini koji se bavi iskorenjavanjem lažnih profila, te i druge platforme kao što su Twitter i Instagram takođe imaju slične probleme.

Nedavno su je sam Amazon ostvario neku vrstu pobjede kada je FTC uspjela da riješi slučaj lažnih pregleda koji su ostavljeni na proizvodima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh