Internet

Rusija traži da Facebook i Twitter podatke čuvaju u Moskvi

Ruska vladina agencija za kontrolisanje interneta optužila je Facebook i Twitter da nisu odgovorili na zahtijeve da se svi serveri na kojima se čuvaju podaci lokalnih korisnika nalaze u Rusiji.

Facebook i Twitter - Nezavisne.com

Ruska agencija “Roskomnadzor” uhvatila se u koštac sa gigantima društvenih mreža, kojima je poslala pismo još 17. septembra 2018. godine, u kojem im je dala rok od 30 dana da odgovore na zahtijeve o čuvanju podataka u Rusiji.

Budući da je rok istekao, a da odgovor nije stigao, agencija je saopštila da pokreće administrativne procedure protiv obje kompanije.

Zakon o lokalnom čuvanju podataka stupio je na snagu još 2015. godine, ali Rusija do sada nije pokušavala da ga sprovede, a agencija trenutno prijeti samo novčanim kaznama, pa još uvijek nema opasnosti od toga da će društvene mreže biti blokirane u ovoj zemlji.

Ipak, Rusija već neko vrijeme testira precizne tehnologije za blokiranje pojedinačnih online servisa, a nakon što je pokušaj da se blokira Telegram propao jer se nije pronašao način da se servis blokira, a da se ne utiče na ostatak internet saobraćaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh