Internet

Koliko Facebook i Google dobijaju podataka od tuđih aplikacija?

Kompanije kao Google i Facebook mogu da zgrnu velike količine podataka iz aplikacija trećih lica koje se nalaze na vašim telefonima, sudeći po najnovijem istraživanju Oksford univerziteta.

Facebook i Google - Nezavisne.com

Istraživači su analizirali 950.000 aplikacija u “Google Play” prodavnici i otkrili kako ogroman broj njih šalje vaše podatke velikim tehnološkim kompanijama.

Rezultati su pokazali da 88 posto aplikacija na kraju dana preda podatke Alphabetu, Googleovoj kompaniji i zato je ovaj tehnološki gigant na vrhu liste svih koji ozbiljno profitiraju na tuđim aplikacijama.

Pogledajte kako se ostali kotiraju:

  1. Alphabet: 88.44%
  2. Facebook: 42.55%
  3. Twitter: 33.88%
  4. Verizon: 26.27%
  5. Microsoft: 22.75%
  6. Amazon: 17.91%

Informacije do kojih ove kompanije dolaze o vama preko drugih aplikacija uključuju pol i lokaciju.

Svi ti podaci dozvoljavaju “pravljenje detalnih profila o pojedincima koji uključuju šoping navike, socio-ekonomsku klasu ili politička mišljenja”.

Ti profili potom mogu biti korišteni za razne svrhe – od targetiranog oglašavanja pa do posebno skrojenih političkih poruka, piše “Telegraf“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh