Internet

Ne vjerujte svemu – 8 mitova o Windowsima koji mogu naštetiti vašem računalu

Internet je prepun savjeta kako 'ubrzati' računalo, no neki od tih savjeta su zastarjeli dok mu drugi mogu i naštetiti, a ne poboljšati ga.

No image - Haber.ba


Windows (Foto: Arhiva)

Windowsi se nalaze na tržištu gotovo 30 godina, a tijekom tog vremena pojavio se cijeli niz savjeta kako uz pomoć njih poboljšati, ubrzati ili čak unaprijediti svoje računalo.

No, kako piše HowToGeek, većina je tih savjeta beskorisna, a neki čak mogu naštetiti računalu.

Dolaskom novih verzija Windowsa neki su savjeti pali u zaborav, neki više nisu bili iskoristivi, ali neki su ostali ‘tvrdokorni’ iako je vrijeme pokazalo da čine više štete nego što donose koristi.

Kako se i vama ne bi dogodilo da upropastite svoje računalo, pogledajte listu 10 najčešćih mitova.

Brisanje cachea ubrzava stvari

Jedan od popularnijih mitova koji kruži već godinama je taj da brisanje cachea internetskog preglednika ubrzava surfanje internetom.

Cache je privremena memorija u koju računalo pohranjuje stranice koje najčešće posjećujete kako bi prilikom sljedećeg posjeta što prije moglo prikazati stranicu.

Iako brisanje cachea s vremena na vrijeme može riješiti neke probleme s nekompatibilnim dodacima ili problematičnim stranicama, svakodnevno brisanje zapravo će usporiti učitavanje stranice.

Naime računalo će bez slike u cacheu svaki put morati učitati cijelu stranicu, za što će mu trebati nešto više vremena. Na računalima s brzom internetskom vezom to usporavanje neće biti zamjetno, ali kad koristite internetsku vezu koja je sporija ili nestabilna, stalno učitavanje stranice moglo bi vas dovesti do ludila.

Ubrzajte računalo ReadyBoostom

Kada je Microsoft predstavio Windows Vistu, 2006. godine, sustav je imao ugrađenu opciju ReadyBoosta.

ReadyBoost je trebao omogućiti korisnicima sa slabijim računalima odnosno s manje radne memorije da ubrzaju rad svog računala koristeći USB memoriju kao dodatni memorijski modul.

Iako i novije verzije Windowsa nude tu opciju, ona je neiskoristiva za sve koji imaju više od 1 GB RAM-a. S obzirom na to da većina današnjih računala ima barem 2 GB, a često i više, ova je opcija u potpunosti neupotrebljiva.

Redovito defragmentirajte disk

Korisnici Windowsa 98 morali su voditi računa o tome koliko im je defragmentiran disk, a samo defragmentiranje morali su pokretati ručno. Tijekom defragmentacije, koja je mogla trajati i satima, korisnik nije mogao koristiti računalo jer niti jedan drugi program nije smio raditi.

Moderne verzije Windowsa tako su napravljene da automatski mogu obavljati defragmentaciju, i to tijekom rada na računalu. Ukoliko niste isključili tu opciju, Windowsi vjerojatno defragmentiraju disk, a da toga niste ni svjesni.

Osim toga, računala sa SSD (solid-state drive) diskovima uopće se ne moraju defragmentirati.

Za brže računalo deaktivirajte pagefile

Kad Windowsima ponestane radne memorije, oni dio podataka iz memorije prebace na tvrdi disk i stvaraju pagefile. Na taj način oslobađaju radnu memoriju za nove zadatke, a istovremeno drže podatke na dohvatu.

Međutim neki korisnici Windowsa smatraju da oni ne koriste pagefile dovoljno dobro i prebacivanjem podataka zapravo usporavaju računalo. Stoga su deaktivirali pagefile.

No iako će korisnici kojima povremeno nedostaje radne memorije doživjeti pagefile kao spas, većini ta opcija uopće neće biti potrebna.

A i neki testovi su pokazali da deaktiviranje pagefilea nema nikakav utjecaj na bolji ili lošiji rad računala.

Uključite sve jezgre svog procesora

Na internetu se može pronaći tvrdnja da Windowsi ne koriste sve jezgre u višejezgrenim procesorima prilikom podizanja sustava te da uključivanjem svih jezgri možete skratiti vrijeme koje je potrebno da sustav postane spreman za rad.

U stvarnosti Windowsi uvijek pokušavaju koristiti sve jezgre procesora. Iako prilikom samog uključivanja računala Windowsi za pokretanje sustava koriste samo jednu jezgru, ostale se priključuju veoma brzo.

Opcija o kojoj govore nalazi se u MSConfigu i zapravo omogućava korisnicima da prisile Windowse na korištenje samo jedne jezgre prilikom otkrivanja nekakvih grešaka u sustavu. No opcija neće povećati broj jezgri koje se koriste, već ih samo može smanjiti.

Očistite mapu Prefetch za brže pokretanje sustava

Prefetch ima otprilike istu funkciju kao cache kod internetskog preglednika. Windowsi prate koje programe pokrećete i stvara ‘.pf’ dokumente u svojoj mapi Prefetch. Kad otvorite program, Windowsi pogledaju imaju li ‘.pf’ dokument tog programa i koriste ga kao vodič za to koje podatke moraju dobiti da bi on funkcionirao.

No neki su krivo shvatili ulogu te opcije i vjeruju da je Windowsi koriste već pri samom pokretanju te tako usporavaju dizanje sustava.

Istina je da Windowsi posežu za ‘.pf’ datotekama tek nakon što korisnik pokrene program, a u mapi čuvaju podatke 128 posljednjih pokrenutih programa.

Čišćenje Prefetcha ne samo da bi usporilo pokretanje programa, nego bi usporilo i Windowse jer bi morali svaki put nanovo raditi ‘.pf’ datoteke.

Isključite QoS za brži internet

QoS (Quality of Service) je opcija koja omogućava računalu da odredi redoslijed kojim će slati podatke putem interneta. Primjerice, Skype ima prioritet nad programom za skidanje dokumenata jer je važnije da imate videopoziv bez zastoja od toga hoće li se neki dokument skinuti za 5 ili 10 minuta.

No neki ljudi vjeruju da QoS zapravo ograničava propusnost internetske veze. U stvarnosti se internetska veza koristi u punoj brzini i propusnosti (onoliko koliko vaša telefonska veza odnosno internetski pružatelj usluge omogućava). Propusnost se ograničava jedino ako pojedini program, poput Skypea, zahtijeva veći prostor.

Skype tako može rezervirati prostor, ali on neće stajati neiskorišten. Dok god ga Skype aktivno ne koristi, mogu ga koristiti drugi programi.

Stoga zaista nema potrebe isključivati QoS.

Onemogućite ili odgodite Windows Services

Windows Services su skup naredbi koje određuju koji će programi biti pokrenuti i kojim redoslijedom.

Starija računala s manje radne memorije možda su i mogla profitirati od odgođenog ili onemogućenog pokretanja nekih programa koji se inače pokreću tijekom podizanja sustava.

No moderna računala imaju dovoljno radne memorije, a nove verzije Windowsa su zapravo ‘lakše’ od prethodnih i ne opterećuju toliko sustav prilikom pokretanja.

Stoga odabir opcija Disabled ili Delayed Start zapravo može usporiti pripremanje sustava za rad jer će, umjesto odjednom, programe i pokretačke programe pokretati postupno i dugo nakon što su se sami Windowsi ‘podigli’.

Mogućnost odgođenog pokretanja prije svega namijenjena je sistemskim administratorima kojima je bitno da se neki program ili pokretački program učita kasnije od ostalih.

Ako radi, ne dirajte

Ako prilikom surfanja internetom naiđete na savjet koji tvrdi da ćete promjenom slabo poznatih postavki u Windowsima značajno ubrzati računalo, ignorirajte ga.

Želite li ubrzati računalo, pogledajte koji se programi uključuju zajedno s Windowsima i ugasite one koji vam ne trebaju. Nova računala često dolaze s mnoštvom predinstaliranih programa koji vam nisu nužni u svakodnevnom radu i zaista nema potrebe da ih Windowsi uključuju automatski.

(tportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh