Internet

Zuckerberg najavio drastične promjene zbog čega ćete manje vremena provoditi na Facebooku

Velike promjene na društvenoj mreži Facebook najavio je njen osnivač Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg - Faktor.ba

Advertisements

Promjene će se desiti u algoritmu koji uređuje početnu stranu, to jest rubriku “Novosti” (News Feed) Facebooka pa će tako od sada prioritet biti na “smislenim društvenim interakcijama” nad “relevantnim sadržajem”, čime će se osigurati da je vrijeme provedeno na Facebooku “dobro provedeno”, piše “Guardian”.

Konkretno, to znači da će Facebook davati manji značaj i doseg postovima, fotografijama i video klipovima koje dijele mediji i poslovne organizacije – prema Zuckerbergovim riječima, prioritet više neće biti na “javnom sadržaju”, nego na sadržaju koji su proizveli naši prijatelji i članovi porodice, prenosi “tportal“…

“Ravnoteža na News Feedu se prebacila s najvažnije stvari koju Facebook može učiniti – a to je da nas međusobno povezuje. Osjećamo odgovornost da naše usluge nisu samo zabavne za korištenje, nego da budu i na dobrobit ljudi”, napisao je Zakerberg u dužem Facebook postu.

Kako piše “Guardian”, čini se da su ove promjene zamišljene i kao odgovor na kritike koje je Facebook trpio tokom cijele prošle godine, a prema kojima je ova društvena mreža odgovorna za širenje dezinformacija, pomoću kojih se uticalo i na izbore u SAD-u krajem 2016. godine, ali i za eksploatisanje ljudske psihologije sa svrhom sticanja profita.

U početku su Zuckerberg i njegov tim odbacivali optužbe, naročito za uticaj propagande i lažnih vijesti u američkim izborima, ali su u jesen prošle godine promijenili ploču nakon što su priznali da su kompanije povezane s ruskim vlastima kupile reklame u vrijednosti od 100.000 dolara s ciljem promovisanja sadržaja koji je ojačavao podjele u političkim stajalištima među ljudima.

Kako kaže Zuckerberg u svom postu, u zadnjih nekoliko godina su video i drugi javni sadržaji “eksplodirali” na Facebooku, do te mjere da mnogi misle kako zasjenjuje sadržaj i novosti o našim prijateljima i članovima porodice.

Ova promjena će najznačajniji efekat imati na medije koji proizvode vijesti, budući da su posljednjih godina mnogi od njih svoj sadržaj koji promovišu na Facebooku prilagodili još uvijek važećem algoritmu News Feeda.

Zuckerberg je priznao da će ove promjene vjerovatno rezultirati u smanjenju vremena koji korisnici provode na Facebooku, što bi moglo imati i negativne posljedice za kompaniju, makar kratkoročno.

“Ako učinimo ispravnu stvar, mislim da će to dugoročno biti dobro za našu zajednicu i naš posao”, zaključio je Zuckerberg.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh