Internet

Mnogi ne shvataju da čine zlo sami sebi: Ovo nikako ne smijete raditi na Facebooku

Facebook je priznao kako isključivo pasivno korištenje njihove društvene mreže može dovesti do društvene izolovanosti.

Nove Facebook opcije - Screenshot/YouTube

Facebook je uzvratio udarac naučnicima i stručnjacima IT industrije koji su kritikovali najveću svjetsku mrežu društvenih medija, kao i njene konkurente zbog transformisanja ponašanja ljudi i načina na koji izražavaju emocije, prenosi “Net“…

Ključ je u aktivnom korištenju tehnologije

Facebook je u objavi na svom korporativnom blogu izjavio kako društveni mediji mogu biti dobri za ljude ako koriste tehnologiju na aktivan način, poput razmjenjivanja poruka s prijateljima, a ne pasivno, tj. samo čitanjem objava drugih ljudi.

“Naša istraživanja, kao i druga akademska literatura govore kako sve zavisi od načina na koji koristite društvene medije”, navedeno je u blogu Facebooka, gdje je ujedno i priznato kako ipak postoje i negativne posljedice društvenih medija na koje su upozorila neka akademska istraživanja.

Facebook smatra kako su “opasnosti” pretjerane

Međutim, Facebook je dodao i kako ta istraživanja ne govore “cijelu priču”. Zatim je naveo druga istraživanja u kojima se navodi kako bi opasnosti od društvenih medija mogle biti pretjerane, te da oni nude i potencijalne koristi ako se pravilno koriste.

“Mi zapošljavamo socijalne psihologe, socijalne naučnike i sociologe, te sarađujemo s vrhunskim učenjacima kako bi što uspješnije učinili Facebook mjestom koje doprinosi na pozitivan način”, navedeno je u objavi bloga, koju su napisali Facebookov direktor za istraživanja David Ginsberg i naučnica Moira Burke.

“Istraživanje je pokazalo kako se sve svodi na način na koji koristite tehnologiju. Na primjer, na društvenim medijima možete samo pasivno čitati objave drugih ljudi, kao da gledate TV, ili možete imati aktivnu interakciju s prijateljima, slati poruke i komentarisati jedni drugima objave. Baš kao i pri ličnom kontaktu, interakcija s ljudima do kojih vam je stalo može biti korisna, dok ako samo sa strane promatrate druge, onda ćete se osjećati lošije.”

Sve više napada na društvene medije

Ovo je drugi put u jednoj sedmici da Facebook javno brani svoj poslovni model, kojeg se optužuje da djeluje na način na koji korisnici obraćaju pažnju kako bi povećao svoje prihode od oglašavanja. Tako je u utorak ova firma objavila izjavu u kojoj se navodi kako bivši direktor Chamath Palihapitiya, koji je javno okrivio Facebook da “uništava način na koji društvo djeluje”, ne radi kod njih već šest godina te nije upoznat s nedavnim naporima firme da se popravi. Palihapitiya je u četvrtak promijenio svoje mišljenje, te je napisao kako je Facebook “sila dobra u svijetu”.

Online usluge poput Facebooka i njegovog Instagrama, Twittera, Snapchata i YouTubea u zadnje su se vrijeme našli pod napadom zbog svoje prirode za koju neki smatraju da stvara ovisnost te navodnog promovisanja antidruštvenog ponašanja. Studija američkih naučnika objavljena u maju pokazala je kako je korištenje ovakvih usluga najmanje dva sata dnevno povezano s osjećajem društvene izolacije. U Facebooku su naveli kako ova firma utrošila milion dolara kako bi proučila povezanost između tehnologije i razvoja mladih, navodi se u blogu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh