Internet

Facebook vas prati čak i kada niste na njemu

Nije posebna tajna da IT divovi poput Facebooka prikupljaju gomilu podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jeste kako Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom.

Komunikacija na Facebooku - Screenshot/YouTube

Srž cijele priče o praćenju korisnika i prikupljanju što više podataka o njima jest posluživanje krojenih reklama. Oglašivači plaćaju Facebooku kako bi im ovi dali podatke o korisnicima i kako bi prikazane reklame bile što preciznije za interese korisnika. Ako se tačno ciljaju određene skupine potrošača, o njima vrijedi znati što više za optimalan učinak.

Šta tačno znaju o vama?

Ovisi, no u pravilu znaju mnogo više no što biste pomislili. Znaju čak i stvari koje nikad nismo otvoreno naveli na Facebooku. Ova društvena mreža prati koje su vam reklame izazvale interes, vašu adresu, obrazovanje, prihode, cijenu i lokaciju mjesta gdje živite, i sve to se još ispreplete s podacima vaših prijatelja na mreži. Ono što se dobije je nevjerovatan resurs kao stvoren za ciljano oglašavanje.

Da stvar bude gora, brisanje korisničkog računa neće izbrisati te prikupljene podatke jer Facebook prati i one bez računa.

U potpunosti se zaštititi nije moguće. Brightside piše kako je najpametnije ostavljati ograničene podatke o sebi online općenito. Na Facebooku valja ostavljati što je moguće manje osobnih informacija, ne postavljati fotografije djece, a nakon što je surfanje tom mrežom dovršeno na računaru – valja napraviti log out ili još bolje – koristiti različite preglednike za ostalo surfanje, piše “tportal“.

Valja koristiti i alate za blokiranje reklama na toj mreži, kao i izbjegavati korištenje Messengera na mobilnim uređajima. Što se tiče mobilnih uređaja:

Na platformi iOS trebalo bi otvoriti Settings > Confidentiality > Advertising te omogućiti opciju Limit Ad Tracking.

Na Android uređajima trebalo bi otvoriti Settings > Google > Ads Settings i ugasiti Ads Personalization.

Na internetskom pregledniku poput Chromea bi trebalo otvoriti Settings > Show Advanced Settings > Privacy i označiti kućicu u kojoj stoji ‘Send a “Do Not Track” request with your browsing traffic’.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh