Internet

10 najefikasnijih načina da potpuno besplatno povećate brzinu svog interneta

Internet je već uveliko sastavni dio naših života i bez njega bismo bili izgubljeni. Spor internet s druge strane umije da bude frustrirajući i vjerovatno se pitate kako to može da se ispravi. Evo nekih rješenja kako da ga ubrzate, kakav god da imate.

Internet - Freshpress.info

1. Nemojte držati router blizu metalnih ili električnih objekata

Advertisements

Objekti kao što su frižider ili mikrovalna mogu da uspore brzinu bilo kog routera. Ne treba ga držati blizu bilo kog metalnog objekta. Idealna pozicija je blizu laptopa ili računara. Korištenje telefona blizu routera takođe ometa signal i usporava konekciju, piše “Fokuzz“…

2. Držite ga u uspravnom položaju

Vaš router treba da je u proseku podignut oko 2 metara iznad zemlje. Kako biste obezbjedili da je signal ravnomjerno raspoređen, osigurajte da ga ništa ne blokira. Postavljanje routera na odgovarajuću visinu osiguraće jak signal čak i u uglovima kuće.

3. Zaštitite ga od prašine

Prašina je veliki faktor koji utiče na brzinu routera. Najbolje bi bilo da ga držite na mjestima koja su odvojena od svakodnevnog kontakta sa ljudima. Premještanje raspršuje još više prašine. Prekrijte ga finom krpom kada nije u upotrebi i čistite ga najmanje tri puta sedmično. Ovo će ga definitivno ubrzati.

4. Držite ga u istoj sobi gdje radite za računarom

Zidovi od cigle apsorbuju talase i ako je postavljen dalje od prostorije gdje radite, onda će signal biti slabiji. Uvijek se postarajte da je blizu vas. Rastojanje može da ometa signal u značajnoj mjeri. Vaš prostor takođe igra značajnu ulogu, ako signal mora da putuje kroz nekoliko prepreka dok dođe do vas. Ako kupujete novi router, gledajte da ima savremenu tehnologiju.

5. Pokušajte da koristite “Ethernet” umjesto WiFi-ja

Ako možete, pokušajte da povežete što više uređaja, koliko god je moguće. Ovo će dovesti do veće brzine za sve uređaje, kao i ostale bežične (telefoni ili tableti).

6. Osigurajte svoju mrežu

Ako vaša bežična mreža nema šifru, ne samo da će drugi moći da vas špijuniraju, već će biti otvorena za svakoga da je koristi. To znači da će drugi moći da vam kradu internet i smanje brzinu. Uvjerite se da vam je bežična mreža pravilno osigurana, posebno u prepunim zgradama i naseljima.

7. Provjerite da li imate digitalnu pretplatničku liniju (DSL)

Kada aktivirate DSL, onda povezujete telefonsku liniju sa pravougaonom kutijom sa filterima. Sa druge strane, imate 2 linije za izlaz, od kojih je jedna za modem, a druga za telefon. Ako koristite DSL vezu nad fiksnim telefonom, provjerite da li imate kvalitetne filtere kako bi se dobila optimalna brzina signala.

8. Promijenite router na drugi kanal

Povećanje brzine interneta u gusto naseljenom mjestu umije da bude problem, jer routeri ometaju jedni druge. Možda vam je spor internet jer je više njih na jednom istom kanalu. Postoje razni programi za ovo koji mogu da ojačaju signal i skeniraju kanale u blizini. Uz pomoć istog softverskog programa, možete da pronađete program koji odgovara vašim karakteristikama i koji ima najmanji broj korisnika.

9. Instališite router sa “Firmware” mogućnostima za ažuriranje

Ovo je jedan od glavnih faktora gdje nijedan korisnik nema smetnje u vezi. Najmoderniji routeri vam nude obavještenja kad god možete da ga ažurirate. Stariji modeli nemaju ovu mogućnost, zbog čega treba da obratite pažnju prije kupovine. Ovo će ga ubrzati.

10. Izbjegavajte korištenje više uređaja odjednom

Isključite pametne telefone, tablete, pametne televizore, set-top kutije ili bilo koje druge uređaje ako ih ne koristite. Ako više uređaja pokušavaju da primi istovremeno informacije sa interneta, posebno video ili igrice, vidjećete gubitak brzine.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh