Internet

ČITAJTE VEOMA PAŽLJIVO: Čuvajte se Gmail prevare!

U toku je velika Gmail prevara, pazite da se ne “opečete” i vi.

Gmail - Balkanspress.com

E-mail servis GMail iskorišten je za novi hakerski (phishing) napad na korisnike, koji se prevare i unesu svoje podatke u lažnu GMail Log In stranicu, piše “Mondo“.

Advertisements

Žrtva ne obraćajući pažnju na sadržaj e-maila, jer joj je stigao sa poznate adrese i “zvuči” prepoznatljivo, otvara tj. pokreće lažnu Log In stranicu, otkriva svoje Google podatke, a samim tim i kompletnu “historiju” koju Google čuva u svojoj bazi, a na osnovu koje napadač ima mogućnost da dođe u posjed povjerljivih informacija i drugih podataka o korisniku – Chrome historija, recimo, mapa kretanja, imenik, poruke, sadržaj posjećenih sajtova itd.

Koristeći prethodne e-mailove, nazive e-mailova i njihov sadržaj, virus koji se već našao na računaru generiše novu e-mail poruku putem koje se širi preko kontakt liste korisnika. U poslati e-mail stavlja link ili PDF sa linkom do lažne Google Log In stranice i na taj način se uspješno širi, prenio je britanski “The Independent” u online izdanju.

Stranicu koja izgleda potpuno identično originalnoj, Google-ovoj, zavaraće svakoga, osim one koji pogledaju u adresno polje za upisivanje sajta, gdje će umjesto katanca i “https://” oznake vidjeti nejasne i gotovo nepregledno duge kombinacije slova i brojeva. Samo na osnovu adrese i nakon klika na nju možete biti sigurni da li pristupate originalnom ili lažnom GMail sajtu.

Kako da se zaštitite od ovog i sličnih napada:

  • Uvijek vodite računa da sajtovi na koje se logujete imaju validnu adresu
  • Koristite dodatnu zaštitu putem SMS ili e-mail prijave na servis (Two Step Verification)
  • Uključite anti-phishing tj. antivirus softver s ovom zaštitom
  • Nikad ne otvarajte dodatke iz e-maila prije nego što ih provjerite!

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh