Internet

Mislili ste da niko ne može da pročita vaše šifrovane WhatsApp poruke? VARATE SE!

Servis za poruke WhatsApp stalno ističe kako su dopisivanja putem te mreže za komunikaciju šifrovana i zaštićena, ali sada je otkriveno da to i nije baš tako. Kako piše britanski “Guardian”, Facebook ima mogućnost da čita sve poruke koje se razmijene putem WhatsAppa.

WhatsApp - Net.hr

Iako čelnici najveće društvene mreže na svijetu tvrde kako je poruke preko “WhatsAppa” nemoguće presresti i pročitati, novo istraživanje pokazalo je da Facebook i te kako ima načina da čita sve vaše poruke, a sve zahvaljujući posebnom programskom kodu koji to omogućava, navodi britanski list.

Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vijest predstavlja “ogromnu prijetnju slobodi govora”, upozorivši da podaci mogu biti zloupotrijebljeni od strane obavještajnih agencija i Vlada. “WhatsApp” je upavo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista, piše “Blic“…

Takozvana “end-to-end” enkripcija oslanja se na generaciju jedinstvenih bezbjednosnih programskih ključeva, koji koriste “Signal protokol”, koji garantuje da komunikacije i informacije koje se razmjenjuju putem “WhatsAppa” ne mogu biti presretnute od strane trećeg lica.

Međutim, “WhatsApp” ima mogućnost da presretne i čita poruke svojih korisnika tako što s vremena na vrijeme pravi nove enkripcije (encryption keys) o kojima ne obavještava svoje korisnike, piše “Guardian”. Na taj način, omogućava “ulaz na zadnja vrata”, pomoću kojeg se mogu čitati poruke koje korisnici razmjenjuju.

Ovo otkriće pripisuje se kriptografu Tobijasu Belteru, koji radi na univerzitetu Berkley u Kaliforniji.

“Ukoliko Vlada neke zemlje od “WhatsAppa” zatraži podatke o komunikaciji određenih ljudi, kompanija im vrlo lako može pružiti te informacije zahvaljujući čestim promjenama programskih ključeva”, rekao je Belter za “Guardian”.

Belter je svoje otkriće još u aprilu 2016. godine prijavio matičnoj kompaniji koja kontroliše “WhatsApp” – Facebooku, ali je dobio odgovor da su u kompaniji “svjesni toga”, kao i da je to “očekivano”. Belteru je rečeno i da će kompanija “raditi na tome”, međutim mogućnost špijuniranje i dalje postoji.

Belterove tvrdnje potvrdio je i Stefen Tor Jensen, čelni čovjek Evropsko-bahreinske organizacije za ljudska prava, koji je zadužen za zaštitu informacija.

“”WhatsApp” konstantnom promjenom bezbjednosnih programskih ključeva, o kojoj ne obavještava svoje korisnike, predstavlja izuzetno opasnu i nebezbijednu platformu. “WhatsApp” može da prosljeđuje vašu komunikaciju bez vašeg znanja”, rekao je Jensen.

Sličnog mišljenja je i profesor Kristi Bol, osnivač Centra za istraživanje informacija, nadzor i privatnost, koja je enkripciju “WhatsAppa” nazvala “zlatnim rudnikom za obavještajne agencije”.

“U pitanju je ogromna prijetnja za slobodu govora, jer svako može da gleda u to što privatno pišete, iako vam servis preko kog to radite govori kako ste bezbijedni. Korisnici obično kažu da nemaju šta da kriju, ali nemaju pojma o tome kakve informacije o njima su potrebne onima koji ih nadgledaju”, rekla je Bol.

Kompanija je prije nekoliko mjeseci izazvala bijes korisnika nakon što je objavila da mijenja uslove korištenja tako da dozvoljava dijeljenje podataka klijenata sa partnerskom kompanijom Facebook. Ta odluka je dvostruko kontroverzna, budući da su se i “WhatsApp” i Facebook prilikom spajanja tih firmi obavezale da informacije o korisnicima čuvaju odvojeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh