Internet

Jako loše vijesti za sve korisnike Messengera i WhatsAppa

WhatsApp se smatra najsigurnijom aplikacijom za chat, a takvo je mišljenje dao i Amnesty International. Međutim, stručnjaci za sigurnost upozoravaju da popularna Facebookova aplikacija za razmjenu poruka i nije tako savršena.

WhatsApp aplikacija - Flickr.com

Advertisements

WhatsApp i Facebook Messenger su najsigurnije platforme za chat, ocijenio je Amnesty International. Međutim, taj stav sa skepsom su uzeli IT stručnjaci, od kojih su neki već upozoravali da te aplikacije uopšte nisu tako pouzdane po pitanju sigurnosti, piše “N1“…

Od maksimalnih 100 bodova Amnesty im je dodijelio 73, a što je najviše ocijenjena nivoa sigurnosti u poređenju s drugim, konkurentskim aplikacijama za chat.

Stručnjaci upozoravaju da Facebook ne daje do znanja svojim korisnicima da nisu maksimalno zaštićeni odnosno da kompanija ne koristi snažne mahanizme zaštite.

Više puta su se pohvalili da WhatsApp ima mehanizme koji štite sigurnost aplikacije i najbolje tehnologije koje osiguravaju da poruke mogu pročitati samo osobe koje ih šalju i čitaju. Ipak, problemi postoje. Tako je ranije ovoj Facebookovoj aplikaciji za razmjenu poruka bio zabranjen rad, jer vlastima u Brazilu nije bilo udovoljeno da sadržaj poruka bude dostupan i njima.

Kritičarima se pridružio i Electronic Frontier Foundation. Ova organizacija upozorila je korisnike da treba biti oprezan prije korištenja WhatsAppa kada su u pitanju razgovori osjetljivog sadržaja, i to zbog straha da bi ih mogli pročitati i oni kojima nisu namijenjeni.

WhatsAppu zamjeraju i nedavnu odluku da će početi dijeliti korisničke podatke s Facebookom, pa bi u pitanje mogla biti dovedena i pravila o zaštiti privatnosti.

EFF je također ukazao na niz drugih problema s alatima privatnosti kod WhatsAppa, uprkos ranijim pohvalama koje mu je dao Amnesty. Tako su istakli, na primjer, da ova aplikacija koristi nekodirane sigurnosne kopije. A to znači da su poruke, kada korisnik izgubi telefon ili kupi drugi, poslane na “cloud” bez zaštite, a što znači da postoji mogućnost da treća strana provali u “cloud” i pročita bilo koju poruku koju poželi, piše “Independent”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh