Internet

Savjeti kako se zaštiti na internetu

Internet i društvene mreže su postali sastavni dio naših života, pa je samim tim sigurnost na istim veoma bitna.

Lapotop - Ilustracija / Blogspot.com

Dosta je primjera koji nam mogu pokazati koliko ranjivi mogu biti naši lični podaci. Savjeti koji će vam pomoći da se zaštitite na najbolji mogući način…

Informišite se u vezi sa prevarama – Ukoliko znate da neko hoće da vas prevari možete preuzeti određene korake kako biste se zaštitili. Ako dobijete e-mail i niste sigurni o čemu se radi, potražite na internetu da vidite da li neko već susreo sa tim. Čitajte iskustva drugih ljudi.

Izaberite jako komplikovanu lozinku koju ćete samo vi znati – McAfee kompanija kaže da lozinke koje sadrže datum rođendana nisu dovoljno sigurne. Korištenje iste lozinke za više različitih naloga takođe nije dobro. Probajte sa različitim.

Provjerite URL – Dok kupujete, proverite da li URL ima https i ikonu u obliku katanca. Tako ćete biti sigruni da je sajt na kome kupujete bezbjedan.

Obratite pažnju na to šta dijelite od inforamcija sa drugima – Dijeljenje previše informacija sa drugima na mreži nije uopšte pametna stvar. Ne mora svako da zna naziv ulice u kojoj živite, ime vašeg kućnog ljubimca, itd.

Provjerite i e-mail poruke koje dobijate od svojih prijatelja – može se desiti da je zapravo neka prevara u pitanju.

Nabavite anti-virus softver – Iako možda niste ljubitelj, dobro je koristiti i ovaj vid zaštite. Razloga je mnogo.

Čitajte i sitna slova kada se prijavljujete na neki sajt – Ovako ćete biti bolje informisani i znaćete tačno na šta ste pristali.

Ukoliko je neki od vaših profila hakovan…

Promijenite lozinku! – Ovo je prvo što treba da uradite.

Obavijestite svoju banku o tome da ste moža u opasnosti – Spriječit ćete sve sumnjive aktivnosti koje se mogu dogoditi.

Obratite pažnju na račun u banci – Bilo kakve čudne aktivnosti i transakcije odmah prijavite banci.

Budite sumnjičavi prema bilo kome ko od vas zahtijeva lične podatke – Ukoliko neko od vas telefonskim putem traži lične informacije nemojte ih tako lako davati. Isto važi i kada je e-mail u pitanju, prenosi “Fokus“.

Ne paničite – Budite staloženi kako biste se adekvatno zaštitili.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh