Internet

Google: Američki zakonodavci traže “nalog za pretres” bilo kojeg računala

SAD pripremaju “sitnu” izmjenu u proceduralnim pravilima za izdavanje naloga za pretres koja ima globalne posljedice, piše portal posvećen informacijskim tehnologijama NeoWin.net.

Haker - Bih-x.info

Predložena izmjena “Federalnog pravila o kaznenim postupcima 41” koju ne moraju odobriti niti predsjednik, niti Kongres, omogućuje američkoj vladi da izda nalog za “ekstrateritorijalni pretres u slučajevima kad je zločin povezan s računalnim tehnologijama i mrežama”, prenosi “Index“.

Ukoliko bude usvojena, izmjena će omogućiti “udaljeni pristup” i pretragu elektroničkih medija za pohranu podataka ako je njihova fizička lokacija “prikrivena tehnološkim sredstvima”.

Google je na svom blogu osudio izmjene, upozorivši da će “predloženi amandman američkim vlastima najvjerojatnije poslužiti za direktnu pretragu računala i uređaja diljem svijeta” i da su “implikacije ovog proširenja ovlasti za pretres značajne”.

Google kaže da je riječ o promjeni koja “prijeti pravima na privatnost i računalnu sigurnost korisnika interneta,” i da bi pitanje trebali razmotriti američki predsjednik i Kongres.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh