Zdravlje

ODMAH PRESTANITE DA DODAJETE MLIJEKO U KAFU: EVO ŠTA TO RADI VAŠEM ZDRAVLJU, OVO JE SVA ISTINA

Nutricionistkinja Jovana Čanak otkriva da dodavanjem mlijeka u kafu usporavate metabolizam i varenje hrane.

Kafa - Mingos.ba

Nema sumnje da je kafa jedan od omiljenih napitaka ljudi širom svijeta.

Međutim, ukoliko i sami uživate u njoj svakog dana, a naročito ako joj dodajete i mlijeko, postoji nešto što bi trebalo da znate.

Nutricionistkinja Jovana Čanak ističe da nije dobro dodavati mlijeko u kafu, a evo i zašto:

-Ovu kombinaciju nikako ne preporučujem zbog toga što mlijeko u svom sastavu sadrži protein kazein (80 posto ukupnog proteinskog sastava mleka) koji se sam relativno brzo vari. Međutim,u kombinaciji sa laktozom, mliječnim šećerom i visokim procentom masti u mlijeku, vrijeme varenja se znatno produžava – kaže Jovana i nastavlja:

– Na ovaj način usporavate metabolizam i varenje hrane koju unosite prije ili nakon konzumiranja kafe sa mlijekom. Također dolazi do interakcije izmedju fenolnih jedinjenja u proteinima kafe i mlijeka koji negativno utiču na raspoloživost bio-aktivnih supstanci kafe – navodi nutricionistkinja i dodaje jednu važnu stvar:

-Biljna mlijeka nisu adekvatna zamjena, jer sadrže dosta šećera i nemaju esencijalne masne kiseline. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh