Zdravlje

Četiri znaka da bi opasni krvni ugrušak mogao dospjeti u pluća

Krvni ugrušci mogu uzrokovati moždani i srčani udar, što ih čini opasnima. Riječ je o masi krvnih stanica i drugih tvari koje se stvaraju u krvnim žilama.

Rak pluća - Nezavisne.com

Određena količina zgrušavanja je neophodna jer sprječava pretjerano krvarenje, ali ugrušci koji se sami ne tope predstavljaju opasnost zato što mogu putovati po tijelu i potencijalno blokirati protok krvi do vitalnih organa. Ako se to desi, neophodno je potražiti ljekarsku pomoć.

Stanje naziva plućna embolija događa se kada krvni ugrušak začepi krvnu žilu u plućima i to može biti opasno po život. Na plućnu emboliju mogu upozoriti četiri simptoma.

To su:

ozbiljne poteškoće s disanjem
bol u prsima ili gornjem dijelu leđa
ubrzano kucanje srca
nesvjestica.

Međutim, stanje može uzrokovati i poteškoće s disanjem koje se pojavljuju iznenada i iskašljavanje krvi. Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, bez odgode zovite hitnu pomoć.

Plućna embolija najčešće se događa kada dio ugruška iz noge doputuje u pluća. Rizik od plućne embolije veći je kod osoba starijih od 60, osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod pušača, onih koji su već imali plućnu emboliju, kod oboljelih od raka ili zatajenja srca i kod osoba s varikoznim venama.

Kako biste smanjili rizik od plućne embolije, savjetuju se održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesna aktivnost, pijenje puno tekućine, izbjegavanje dugog mirnog sjedenja, prestanak pušenja i konzumacije alkohola i izbjegavanje držanja nogu prekriženima dok sjedite.

Kako navodi Index, simptome krvnog ugruška u nozi prepoznat ćete po pulsirajućoj boli, oteklini, toploj, crvenoj ili tamnoj koži oko bolnog područja, otečenim venama koje su tvrde ili bolne na dodir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh