Zdravlje

Tri manje poznata simptoma raka jetre, važno ih je prepoznati na vrijeme

Primijetite li neobjašnjive simptome raka, trebali biste potražiti liječničku pomoć što je prije moguće

Rak jetre je sedmi po učestalosti maligni tumor u svijetu, ali peti uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti među muškarcima i deveti kod žena, a njegova učestalost posljednjih desetak godina raste. Za razliku od drugih vrsta tumora, kod kojih dolazi do smanjenja učestalosti, kad je riječ o raku jetre u porastu je i broj novih slučajeva, kao i smrti od te bolesti. Za razvoj raka jetre postoje razni rizični faktori, a smatra se da je konzumiranje alkohola uzrok za samo 7 na svakih 100 slučajeva raka jetre. Za usporedbu, debljina i pušenje se mogu povezati s oko 20 posto slučajeva raka jetre. Za ovu bolest vrijedi isto što i za sve ostale: što ranije otkrijete simptome, to prije ćete dobiti terapiju i tako povećati šanse za izlječenje. Ipak, u ranim stadijima rak jetre često nema nikakvih simptoma. Prema organizaciji Cancer Research UK, postoje tri znaka raka jetre koji se mogu pojaviti u trbuhu, a to su:

nadut trbuh
bol u trbuhu
kvržica na desnoj strani trbuha.

Imate li bilo koji od navedenih simptoma, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom, upozoravaju stručnjaci iz organizacije CRUK.

– Moguće je da zbog raka koji raste jetra postaje veća te uzrokuje oticanje s desne strane trbuha. Rak (ili ciroza) povećava pritisak u jetri uzrokujući povratak krvi u venama, a to pak dovodi do istjecanja tekućine iz vena u trbušnu šupljinu (ascites, nakupljanje tekućine u peritonealnoj šupljini). Povećan pritisak u venama može ih učiniti otečenim pa mogu postati vidljive ispod površine trbuha. Do pojave ascitesa može doći i kad jetra ne proizvodi dovoljno proteina albumina – pojašnjavaju iz CRUCK-a te ističu da otečen trbuh može uzrokovati neugodu i bol, gubitak apetita ili brz osjećaj sitosti. Upozoravaju i da otečen trbuh može izazvati bol u desnom ramenu, a razlog tome je što povećana jetra stimulira žive koji se povezuju sa živcima u ramenu. Ta se pojava naziva prenesena ili refleksna bol. piše Gloria

Ostali simptomi raka jetre mogu biti:

gubitak tjelesne težine
žućkasta boja kože i bjeloočnica
svrbež
mučnina
gubitak apetita i osjećaj sitosti nakon samo nekoliko zalogaja hrane
bol u desnom ramenu.

Ipak, imajte na umu da rak jetre nije tako čest i da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim bolestima. Ono što je važno da ih procijeni i istraži liječnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh