Zdravlje

OD MOŽDANOG UDARA U SVIJETU UMRE SVAKI 3. ČOVJEK! Dr Marković otkriva kako nastaje, koji su SIMPTOMI i kad počinje LIJEČENJE

Doktorka Branka Marković objašnjava kako nastaje moždani udar i koji su simptomi. Proces rehabilitacije počinje odmah!

Moždani udar - Ljepotaizdravlje.hr

Treći uzrok smrtnosti u svijetu je moždani udar, a vodeći je uzrok invaliditeta kod odraslih osoba. Upravo zbog toga ej potrebno da, ljudi koji su ga doživeli, odmah započnu proces rehabilitacije. O tome kako teče oporavak poslije moždanog udara, gostujući na K1 TV govorila je doktorka Branka Marković.

Kako je na početku istakla, proces oporavka nakon moždanog udara je veoma kompleksan, a onda je objasnila kako dolazi do moždanog udara.

“On nastaje na dva načina. Jedan je izhemijski kada dolazi do začepljenja krvnog suda, a drugi je kada dođe do pucanja krvnog suda, pa se javlja krvarenje u mozgu”, objašnjava doktorka. Na pitanje šta je gore, ona ističe da toga nema, već je tada jedino važno da se zna koliki je dio mozga oštećen.

“Ono što je jako važno, jeste da je apsolutna hitnost javljanju ljekaru, najvažnija i najznačajnija”, objašnjava dr Marković i dodaje koji znaci upozoravaju na tu hitnost.

Na prvom mesto, to je narušen hod, zatim iskrivljenost, teškoća sa govorom, nestabilnost, promene sa okolinom – osoba ne čuje ili ne razumije ljude šta joj tačno govore. Takođe, nekoliko dana prije moždanog udara, dolazi do njegove najave:

“To su tzv. TIA, tranzitorni ishemički ataci, koji često mogu da nagovijeste moždani udar. Međutim ako smo na vrijeme došli kod ljekara, u prva četiri sata već može da se djeluje”, dodaje doktorka.

Kada je riječ o rehabilitacija moždanog udara, ona se započinje odmah – prvog dana nakon nastanka samog moždanog udara. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh