Zdravlje

Pet znakova da vaš mozak stari brže od vašeg tijela

To su prave „crvene zastave“ koje se vide već poslije 45 godina

Smanjena kognitivna funkcija mozga je prirodan dio starenja. Sposobnost pamćenja informacija, rasuđivanja, analize i razumijevanja složenih tekstova opada s godinama. Ali, po pravilu, to se dešava glatko i sinhrono sa starenjem organizma u cjelini. Međutim, postoje neke tačke koje mogu upozoriti i dati do znanja da mozak ubrzano stari.

– Ako se kognitivni pad dešava prerano, prebrzo ili više nego što biste očekivali, vjerovatno postoji problem koji treba da se riješi. Verovatno nedostatak u ishrani ili nešto slično. U svakom slučaju, nakon što ste primijetili jedan od ovih pet znakova, potrebno je da se što prije obratite ljekaru – objašnjava doktor specijalista Mihael Bol.

Gubite osjećaj za ravnotežu
Studije pokazuju da ravnoteža počinje da opada počevši od 50. godine. Doktor Bol ovo pripisuje smanjenju mišićne mase. Ali ako ste tek u 40-im ili manje, to je znak upozorenja da se promjene dešavaju u vašem mozgu.

Imate problema s koordinacijom pokreta
Motoričke vještine – i velike i male – su veoma važan kognitivni element. S godinama postaje sve teže, naprimjer, uvući konac u iglu, povući pravu liniju i tako dalje. Međutim, prema Institutu izvrsnosti socijalne zaštite, neki od tipičnih ranih znakova demencije uključuju probleme s koordinacijom i konfuziju.

Zaboravljate riječi
Ako ova ili ona riječ s vremena na vreme izleti iz memorije, to je normalno. Međutim, ako osjećate da se to dešava češće nego obično, vaše tijelo vam možda govori da ovdje nešto nije uredu. Drugi znak je zaborav. Da, svi se povremeno ne sjećamo gdje su ključevi, u koje vrijeme je sastanak i tako dalje. Ali, ako shvatite da se ne možete sjetiti šta se dogodilo prije nekoliko sati, ovo je znak upozorenja. Osim toga, tu i tamo se često zaborave neke stvari iz prošlosti.

Teško vam je da obavljate svakodnevne zadatke
Najčešće govorimo o finansijskim transakcijama: plaćanje računa, plaćanje poreza, prijenos sredstava, kupovina proizvoda – sve ovo izgleda kompliciranije nego obično. Ako se rutina pretvori u mučenje, vrijedi obratiti pažnju.

Vaše raspoloženje se stalno mijenja
Život uopće ne može biti samo radostan ili samo tužan, promjene raspoloženja su prirodan proces. Situacija treba da bude oprezna kada se ovi padovi dese bez razloga, dok osoba može momentalno da prijeđe iz zabave u histeriju i obrnuto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh