Zdravlje

Šta je lažna trudnoća i koji su njeni simptomi

Može biti rezultat stvarnog fizičkog simptoma kao što je tumor jajnika

Test za trudnoću - Mami.hr

ažna trudnoća (ili pseudocijeza) je veoma neobična igra vašeg tijela. Možete imati potpuno uvjerljive simptome trudnoće, a da beba nije začeta. Evo šta sve treba da znate o ovom stanju.

Lažna trudnoća je stanje u kojem žena misli da je trudna zbog simptoma koje osjeća, ali do stvarnog začeća nije došlo. Uobičajeni simptomi trudnoće čine da žena mjesecima bude sigurna da nosi bebu. Iako ovo zvuči suludo, ovo se zaista dešava u pojedinim slučajevima i ovo stanje je izuzetno rijetko.
Koji su simptomi

Neko ko ima fizičke simptome trudnoće, ali nije trudan vjerovatno ima psudocijezu. Žena koja ima lažnu trudnoću osjećat će sljedeće simptome:

– prestanak menstrualnog ciklusa

osjetljive uvećane grudi koje čak mogu da proizvode kolostrum ili mlijeko

– mučnina

– grčevi u nogama i bolovi u leđima

– osjećaj da se fetus pokreće

– dobivanje na težini

– napuhan stomak

– znaci preeklampsije ili kontrakcija

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko sedmica ili punih devet mjeseci . Međutim, važno je ne brkati lažnu trudnoću s lažno pozitivnim testom za trudnoću. Lažno pozitivan rezultat je posljedica hormonskih promjena ili se događa da dođe do spontanog pobačaja.
Šta uzrokuje lažnu trudnoću

U nekoliko slučajeva, lažna trudnoća može biti rezultat stvarnog fizičkog simptoma kao što je tumor jajnika. Depresivna stanja, nemogućnost začeća, višestruki pobačaji i gubitak djeteta također mogu da dovedu do ove pojave. Seksualno zlostavljanje također može biti jedan od uzroka. Međutim, pseudocijeza nije stanje s lako prepoznatljivim uzrokom. Za neke je to manifestacija psihoze, a za druge može biti rezultat jake želje da se zatrudni.

Teško je dobiti pouzdane podatke o lažnoj trudnoći zbog same prirode stanja. Neke pacijente može uvjeriti nedostatak potvrđujućih dokaza, a neke žene jednostavno ne žele da prihvate da nisu zaista trudne.
Liječenje lažne trudnoće

Ako neko ima simptome trudnoće, a ne nosi bebu, ljekar će zabilježiti simptome i obaviti pregled karlice, ultrazvuk abdomena i analizu urina. Ako se pronađe fizički tumor, on će biti procijenjen i liječen na osnovu dijagnoze. Pacijent se također može pregledati na osnovni psihijatrijski poremećaj.

U većini slučajeva, emocionalna podrška je, uključujući i psihoterapiju, najbolji način liječenja lažne trudnoće. Pomaganje ženi da razumije i izbori se s faktorima koji su doveli do lažne trudnoće je veoma važno, iako će žene vjerovatno otići da čuju još jedno mišljenje. prenosi avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh