Zdravlje

Često ste umorni ili iscrpljeni? Ovo bi mogao biti jedan od razloga

Osjećaj ekstremnog ili hroničnog umora može značiti da se nešto dešava s imunitetom našeg tijela, upozoravaju ljekari. Kako donosi WebMD, kada je naš imunološki sistem u dobrom stanju, ostale funkcije organizma rade kako bi trebale.

Umor - Neum-bih.com

Međutim, ako imunološki sistem ne radi kako treba, odnosno ako je naš imunitet oslabljen, to utječe na gotovo sve funkcije tijela. prenosi n1

Kako objašnjavaju ljekari, tada smo mnogo podložniji određenim stanjima poput raznih alergija, astme ili ekcema na koži, ali postoji i povećan rizik od autoimunih poremećaja kao što su reumatoidni artritis ili dijabetes tipa 1.

Kako prenosi Index, ostala autoimuna stanja uključuju celijakiju, lupus, multiplu sklerozu, psorijazu i psorijatični artritis. Istraživanja pokazuju kako je čitav niz bolesti uzrokovan upravo oslabljenim imunitetom, a jedan od znakova da je naš imunitet u lošem stanju jest upravo hronični umor ili iscrpljenost.

Ostali simptomi koji mogu ukazivati na oslabljen imunitet podrazumijevaju:

hladne ruke ili stopala
suhe oči
lagano povišenu temperaturu
glavobolje
osip
bolove u zglobovima i mišićima
ispadanje kose
osjetljivost na sunce
probleme s gutanjem
neobjašnjivo mršavljenje ili debljanje
žuticu
utrnulost u rukama i nogama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh