Zdravlje

SVAKI DAN PIJETE MINERALNU? EVO ŠTO SE TADA DOGAĐA U VAŠEM TIJELU

Vjeruje se da mineralna voda pridonosi boljoj probavi i zdravlju crijeva, zbog čega se često bira za “odličnu zamjenu” gaziranom soku.

Mineralna voda - Pexels.com

Ljudi su stoljećima pili mineralnu vodu za smirivanje želuca, prije svega zbog ublažavanja neugodnih simptoma refluksa kiseline. Je li to istina i koliko je sigurno piti mineralnu vodu svaki dan, otkrila je nutricionistica Sarah Hus, piše Hayat.

Prema njezinim riječima, postoje pozitivne i negativne strane svakodnevne konzumacije. Mineralna voda pridonosi boljoj hidriranosti, a pozitivno utječe na probavu, neutralizaciju želučane kiseline, funkciju bubrega i pravilan rad srca. Jedna studija je pokazala da redovit unos mineralne vode povećava gustoću kostiju, koja se inače s godinama gubi.

Ipak, ako mineralnu vode pijete baš svaki dan, postoje negativni efekti. Može oštetiti zubnu caklinu i pridonijeti razvoju karijesa. Klinika Mayo ističe da gazirana pića, kao i voda, mogu pridonijeti razvoju refluksa kiseline. Ovo je jednom prilikom potvrdio i liječnik Andrew L. Rubman.

Kiselina koju sadrži mineralna vodaopasna je za prazan želudac pa biste problem s refluksom kiseline ili probavom, umjesto da riješite, mogli samo pogoršati – rekao je Rubman.

Zatim je dodao:

Najbolje je da mineralnu vodu pijete između obroka, dok biste sva gazirana bezalkoholna pića trebali izbjegavati što je više moguće – objasnio je liječnik Andrew L. Rubman.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh