Zdravlje

Četiri simptoma upućuju na povećani rizik od ranog razvoja određenog oblika raka

Četiri glavna simptoma povezuju se s povećanim rizikom od ranog razvoja kolorektalnog raka, pokazalo je novo istraživanje. Ovo otkriće važno je u kontekstu rasta broja dijagnoza ove vrste raka među mlađima od 50 godina.

Bol u stomaku - Alternativainformacije.com

Četiri simptoma – bol u abdomenu, rektalno krvarenje, proljev i anemija – navedena su u novoj studiji, objavljenoj u četvrtak. Studija je pokazala da se simptomi pojavljuju čak dvije godine prije dijagnoze kolorektalnog raka, piše Health.

“Kolorektalni rak nije bolest koja pogađa samo starije,” rekao je Yin Cao, profesor kirurgije. “Želimo da mlađi odrasli budu svjesni rizika i da poduzmu korake ako primijete ove vrlo jasne simptome. Pogotovo jer se smatra da je rizik za mlađe od 50 godina malen i oni ne idu na rutinske preglede.”

U studiji su istraživači sa Sveučilišta Washington u St. Louisu analizirali podatke zdravstvenog osiguranja za više od 5.000 pacijenata koji su oboljeli od ove vrste raka prije navršenih 50 godina. Cilj je bio otkriti bilo kakve simptome koji bi pomogli u dijagnozi raka – pogotovo među mlađom populacijom – što je ranije moguće. Ovaj rak postaje sve češći među mlađom populacijom, a otkriva se tek u poodmakloj fazi. Između 1995. i 2019. godine udio slučajeva ovog raka među ljudima od 55 godina ili manje porastao je od 11 do čak 20 posto, kažu podaci Američkog društva za rak.

Istraživači su otkrili da je rizik od razvoja kolorektalnog raka bio viši za pacijente koji su u periodu od tri mjeseca do dvije godine prije dijagnoze prijavili simptome bolova u abdomenu, rektalnog krvarenja, proljeva i/ili anemije.

Što je više simptoma osoba imala, to je bio veći rizik od dijagnoze raka: Jedan simptom gotovo udvostručuje rizik, dva ga povećavaju za više od 3.5 puta, a tri ili više za preko 6.5 puta.

Neki su simptome počeli primjećivati dvije godine prije dijagnoze. Oko 19 posto pacijenata prvi simptom je primijetilo oko tri mjeseca do dvije godine prije dijagnoze; gotovo 50 posto prvi simptom je primijetilo unutar tri mjeseca prije dijagnoze.

Dva simptoma – rektalno krvarenje i anemija – znak su da je važno hitno dogovoriti endoskopsko testiranje, rekao je Cao.
Lokacija raka može utjecati na simptome

Četiri simptoma vjerojatno se povezuju s mjestom na kojem se rak razvija u debelom crijevu i rektumu, pogotovo među mlađom populacijom.

“U velikom dijelu slučajeva raka debelog crijeva među mlađim pacijentima, rak se razvije na lijevoj strani debelog crijeva,” kaže dr. Anton Bilchik. “Ako je na lijevoj strani, krvarenje može biti očitije, kao i anemija, u usporedbi sa slučajevima raka koji se razviju s desne strane.”

Nedavna istraživanja pokazala su da sve više tumora nastaje na lijevoj strani tijela, a sve češće postaju rane dijagnoze kolorektalnog raka.

“Vjerujemo da rak koji se razvije u donjem dijelu debelog crijeva ima i više simptoma, jer je stolica formiranija – manje tekuća – što znači da je lakše primijetiti krvarenje,” kaže kolorektalni kirurg Alan Harzman. “Krvarenje izazvano tumorima koji se nalaze u gornjem dijelu debelog crijeva manje je primjetno jer se krv na putu traktom pomiješa sa stolicom.”
Razgovor s liječnikom

Vjerojatnije je da će mlađi ljudi, pogotovo oni koji još nisu došli u dob kada treba redovito ići na kontrole, ignorirati ove simptome, a ta odluka također može pridonijeti u razvoju bolesti u kasnijoj dobi.

“Većina pacijenata simptome je imala godinama, ali su ih ignorirali i vjerovali da se radi o hemoroidima. Potražili su simptome na internetu i pretpostavili da neće baš oni dobiti rak,” kaže gastroenterolog Ashkan Farhadi.

No pacijenti nisu jedini koji trebaju znati za ove važne simptome. “Ključno je proširiti svijest među liječnicima obiteljske medicine, gastroenterolozima i liječnicima hitne medicine,” kaže Cao.

Ako primijetite ove simptome, važno je da ih što prije spomenete svom liječniku.

“Budući da se većina slučajeva kolorektalnog raka u ljudi mlađih od 50 još uvijek otkriva tek nakon pojave simptoma, ključno je prepoznati ove znakove i proći testiranja što je ranije moguće,” kaže Cao. “Na taj način se bolest može dijagnosticirati ranije, što može smanjiti potrebu za agresivnijim terapijama, ali i povisiti stope preživljavanja i kvalitetu života pacijenata.”

Ovi simptomi mogu biti i indikatori drugih problema s probavnim traktom koje također valja liječiti, kao što su sindrom ili bolest iritabilnog crijeva.

“Vrlo je neobično da mlada osoba primjećuje bol, proljev i rektalno krvarenje, a da se ništa ne događa,” kaže dr. Bilchik. “Moglo bi se raditi o iritabilnom crijevu, raku ili nečemu trećem. U svakom slučaju, nemojte ignorirati simptome, čak i ako ste još mladi.” prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh