Zdravlje

Znakovi upozorenja: Promjene na koži su znak opasne bolesti

Dijabetes je hronična bolest u kojoj su nivoi glukoze (šećera) u krvi povišeni.

Lice - Stvarukusa.rs

Kako objašnjavaju ljekari, ova bolest može zahvatiti mnoge dijelove tijela, uključujući i kožu.

Kada dijabetes utiče na kožu, to je često znak da su upravo količine šećera u krvi previsoke.

Stoga, ljekari savjetuju da, u slučaju da primijetite bilo koji od sljedećih znakova upozorenja na svojoj koži, odmah odete na pregled.

Naime, istraživanja su pokazala kako neliječeni dijabetes može dovesti do mnogih drugih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, piše Avaz.

Promjene na koži koje mogu ukazivati na dijabetes kod ljudi uključuju: žute, crvenkaste ili smeđe mrlje, tamne mrlje, tvrdu i zadebljanu kožu, žuljeve, kožne infekcije i upale, rane koje duže vremena ne zarastaju, naglo izbijanje malih, crvenkasto-žutih izbočina, crvene bubuljice ili izbočine nalik na osip, izuzetno suhu kožu koja svrbi te žućkaste ljuskave mrlje na kapcima i oko njih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh