Zdravlje

RIJETKO KOJA BILJKA VAM MOŽE RIJEŠITI TOLIKO PROBLEMA KAO OVA, A SADA JE MLADA I BESPLATNA

Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna vjerovanja o ljekovitim učincima koprive, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu.

Kopriva - Blogspot.com

Jedna šoljica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljikohidrata, 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera.

Zdravstvene dobrobiti

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, također su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, željeza, magnezija i kalija. Vitamin C podupire imunološki sistem i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogiih drugih zdravstvenih stanja:

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove u prstima osjetilo je olakšanje primjenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tokom jedne sedmice.

Regulacija šećera u krvi

List koprive sadrži spoj nazvan UD-1 koji djeluje slično inzulinu u tijelu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici vjeruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja dišnog sistema

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 sudionika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije doista je otkrila značajne prednosti korištenja koprive.

Zdravlje prostate

List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili liječeni listom koprive.

Revitalizacija kose i vlasišta

Naime, kopriva je jedan od najstarijih zabilježenih lijekova za liječenje i sprječavanje gubitka kose. To je prije svega zbog velike količine sumpora i silicijevog dioksida u koprivi koji poboljšavaju zdravlje kose jačajući vlasište. Redovno korištenje šampona od koprive može pospješiti ponovni rast kose i smanjiti gubitak kose.

Liječenje kožnih problema

Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za liječenje problema s kožom kao što su masna koža, suha, svrbežna i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata, vodene kozice, pa čak i ekcem, piše ordinacija.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh