Zdravlje

OD OČNOG PRITISKA MOŽETE DA OSLIJEPITE! Ukoliko primjetite ove simptome odmah se javite ljekaru

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim tjelesnim pritiskom.

Povišen očni pritisak je podmukla bolest koja može da dovede do slepila.Opasna je jer gotovo da nema tegobe, a kada nastanu, za vid može biti kasno. Koliki je normalan očni pritisak, kakve tegobe osećaju pacijenti ako on skoči i da li se ovo stanje leči, rekla je dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse.

– Da bi oko normalno funkcionisalo i imalo normalan oblik, očni pritisak treba da se kreće od 8 do 12 donji i do 21–22 milimetara živinog stuba gornji. Ukoliko je pritisak niži, oko postaje meko, a ako je viši, postaje tvrdo – objašnjava dr Đurić.

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom.

– On nastaje kada se začepe kanali koji odvode tečnost iz oka. Jednom kada se ti kanali začepe, tečnost iz oka prestaje da se odvodi, a nastavlja da se stvara i pritisak raste. Taj proces je postepen i vrlo često bez ikakvih tegoba – kaže dr Đurić.

Očni pritisak takođe može da skače i iz drugih razloga, kao što su povrede, nasleđe, korišćenje steroida…

– Zamislite oko kao balon koji viši na peteljci. Balon je očna jabučica, a peteljka je nerv koji informacije iz našeg oka prevodi u mozak na dalju obradu. Kako pritisak raste, tako raste i pritisak na očni nerv, koji postepeno počinje da propada, što dovodi do razvoja bolesti koja se zove glaukom.

Nažalost, povišen pritisak ne stvara osetljive i prepoznatljive tegobe sve dok ne bude kasno i sve dok ne dođe do oštećenja očnog nerva i do glaukoma.

– Jedini način da pretpostavite da ga imate je da ga redovno kontrolišete, posebno u sledećim situacijama: ukoliko neko u porodici ima očni pritisak ili glaukom, ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide. I starije osobe su pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja, kao i osobe koje su imale povrede očiju. Neke studije su pokazale i da žene u menopauzi mogu da budu pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja.

Prema rečima našeg sagovornika, povišeni očni pritisak može da se leči.

– Terapiju određuje oftalmolog, uglavnom ide na recept i jednom započeta terapija najčešće je doživotna. Važno je napomenuti da je bitno da se terapija redovno koristi. Jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva, povratka na staro više nema,piše Srbijadanas


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh