Zdravlje

Ovi simptomi ukazuju na KAMEN U BUBREGU – nikako ih nemojte ignorisati!

Veoma čest zdravstveni problem.

Bol u leđima - Kucnilekar.com

Kamen u bubregu nastaje zbog različitih faktora: genetika, nezdrava ishrana, preveliki unos gaziranih pića, a dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka.

Kamen u bubregu (Nefrolitijaza) se definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Veoma je čest zdravstveni problem, a više pogađa muškarce nego žene. Neki bubrežni kamenci se lako mogu izbaciti iz organizma kroz urin, ali ako se kamen zaglavi u ureteru, blokira protok urina i izaziva bol.

Nefrolog dr Manjunat ističe da je prije svega važna zasićenost urina nekim česticama koje će stvoriti kamenac i naglasio faktore koji su važni za stvaranje nefrolitijaze.

Nedovoljan unos vode
Kilmatski uslovi
Naporne vježbe sa dehidratacijom
Gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i sedentarni način života su drugi faktori visokog rizika
Velika potrošnja crvenog mesa
Visok unos soli
Određeni lijekovi koji izazivaju direktnu kristalizaciju ili promjene pH urina
Genetski uzroci

Doktor ističe da treba zatražiti hitnu ljekarsku pomoć ukoliko se javi neki od sljedećih simptoma

Bol u stomaku koji se reflektuje na dole
Poteškoće prilikom mokrenja
Groznica
Krv u urinu
Promijenjen miris urina
Prema zdravstvenim stručnjacima, pacijent će imati i druge simptome kao što su čest nagon za mokrenjem, nesposobnost da zadrže urin, nepotpuno pražnjenje bešike zbog iritacije kamenom, mučnina i povraćanje kada postoji opstrukcija urinarnog trakta.

Unos vode i dijetetske mere mogu pomoći u prevenciji većine kamena u bubregu.

Povećajte unos vode: pacijenti moraju da održavaju izlučivanje urina od oko dva litra. To znači da unos vode treba da bude oko 2,5-3 litara. Ako su pacijenti izloženi vrućoj klimi ili rade naporan posao, moraju da povećaju unos vode.

U zavisnosti od vrste kamena, postoji nekoliko faktora u ishrani o kojima moramo da vodimo računa, kao što su smanjenje unosa soli, smanjenje unosa životinjskih proteina i održavanje dobrog kalcijuma u ishrani, piše Lepa i srećna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh