Zdravlje

Treba li nakvasiti četkicu za zube prije stavljanja paste

Da li kvasite četkicu za zube prije nego što krenete da perete zube?

Pasta za zube - Zadovoljna.hr

Ovo je bilo pitanje kojim je jedna žena napravila pravi haos na Twitteru. Sudeći po mnogima koji su se uključili u raspravu, neki ljudi vole da peru zube suvom četkicom, dok neki prvo stave pastu, pokvase četkicu i tek onda počinju da peru zube.

Odgovor je dala dr Mitali Hariavala:

“Prvo bi trebalo da isperete četkicu vodom kako biste očistili i “omekšali” četkicu jer bi u suprotnom mogle da budu previše čvrste i oštete zube i desni. Pritom, vlaga pomaže pasti da se bolje zalijepi za četkicu i ne otpadne prilikom pranja zub, otkriva Mitali i dodaje:

“Kada na mokru četkicu nanesete pastu za zube u veličini graška, još jednom je brzo ovlažite. Ovo drugo “pranje” će aktivirati pastu za zube tako što će povećati njenu rastvorljivost i učiniće da bolje prione na četicu kako ne bi otpala kada je prinesete ustima. Direktno miješanje vode i paste se ne preporučuje jer može da umanji njen učinak”, pojašnjava ona, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh