Zdravlje

Ljekari upozoravaju: Nikad nemojte zadržavati kihanje!

Ljudi kišu kako bi uklonili alergene iz nosne šupljine, a zadržavanje kihanja nije bez rizika, upozoravaju stručnjaci. Naime, kako prenosi Express, slučajevi krvarenja u mozgu i pucanja bubnjića naširoko su opisani u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja tlaka tijekom izbacivanja zraka, a svjesno zadržavanje kihanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Kihanje - Tip.ba

Tijekom kihanja tijelo doživljava nagli porast tlaka u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, uzrokuje daljnji porast ovog pritiska dovodeći krvne žile u opasnost. Prema dr. Stuartu Sandersu, liječniku u Londonskoj ordinaciji opće prakse, kihanje može biti toliko snažno da izazove puknuće moždane aneurizme.

“Aneurizma bi mogla prsnuti ako arterijski krvni tlak poraste i uzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak.” Na pitanje zbog čega je zadržavanje kihanja opasno, dr. Sanders naveo je tri razloga. “Prvo, kao što je gore opisano, zadržavanje kihanja može uzrokovati nagli porast krvnog tlaka s mogućim negativnim posljedicama”, objasnio je. prneosi n1

“Drugo, kako tlak zraka u stražnjem dijelu nosa raste kada se kihanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo uzrokovati akutnu gluhoću, infekciju ili čak pucanje bubnjića u ekstremnim okolnostima.”

Kao treći razlog za izbjegavanje zadržavanja kihanja liječnik navodi rizik od akutnog sinusitisa. To se može dogoditi ako povećanje tlaka tjera infekciju u paranazalne sinuse što može dovesti do ovog zdravstvenog stanja, prenosi Express.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh