Zdravlje

Naučnici izračunali tačno u minut: Ovaj dio dana je najstresniji za većinu ljudi!

Iako svaki dio dana ponekad može da bude stresan, stručnjaci su uspjeli da izračunaju koje je doba dana najstresnije za većinu ljudi.

Ljutnja - Puntomarinero.com

Kako piše „The Healthy“, istraživanje koje je sprovela grupa naučnika u Londonu, u kom je učestvovalo dvije hiljade ljudi, pokazalo je kako je većini odraslih najstresnije vrijeme u prosjeku oko 7:23 ujutru. Kao što možda pretpostavljate, to je zbog čestih takozvanih jutarnjih stresova.

Studija je takođe pokazala da postoji mala razlika u najstresnijem dobu dana u zavisnosti od pola. Žene se obično susreću sa prvom preprekom u danu nešto ranije nego muškarci, odnosno u 7:50. Za muškarce prvi stresni indikator počinje skoro sat vremena kasnije, tačnije u 8:43.

Ove jutarnje drame mogu čak da ometaju vašu produktivnost tokom dana, objašnjavaju stručnjaci koji su radili na istraživanju, prenosi Index.hr.

Na jutarnji stres, tvrde stručnjaci, najčešće utiče to što u ranojutarnjim satima ne stignemo sve da obavimo na vrijeme; saobraćajne gužve, pronalazak mesta za parkiranje, priprema doručka za porodicu i spremanje za vrtić ili posao samo su neki od problema sa kojima se većina nas susreće, a sve to utiče na nivo stresa, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh