Zdravlje

Otkočite ukočen vrat za 60 sekundi

Sigurno vam se bar jednom u životu dogodilo da se probudite sa ukočenim i bolnim vratom.

Bol u vratu - Ilustracija/Licdn.com

Problem možete riješiti za samo 60 sekundi, a mi vam otkrivamo trik!

Ako uzrok bolova i ukočenosti vrata nije neka povreda – na primjer, zbog pada ili pri sportskim aktivnostima – probajte da primjenite ovaj trik.

Prvi korak

Prstima napipajte bolno mjesto na vratu i to tako da koristite desnu ruku ako je bol na desnoj strani, odnosno lijevu ako je na lijevoj strani vrata.

Drugi korak

Prstom, ili prstima pritisnite bolno mjesto. Ako vam je lakše, možete u ruci da držite tenisku lopticu i njome pritisnete tačnu lokaciju.

Treći korak

Glavu polako okrenite suprotno od ukočene strane i nagnite i zakrenite dijagonalno, kao da želite bradom da dotaknete pazuh. Zadržite položaj 10 sekundi pa se opustite.

Na ovaj način istežete ukočeni mišić, a pritiskom ćete postepeno da ga opustite. Postupak ponovite desetak puta zaredom.

Ovaj postupak će vam smanjiti bol u vratu, ali ukoliko se on ponavlja, posjetite doktora specijalistu kako biste dijagnostifikovali uzrok i dobili odgovarajuću terapiju, piše Lepa i srećna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh