Zdravlje

TUŠIRAO SE HLADNOM VODOM 7 DANA: Dogodile su mu se tri 3 stvari u koje nije mogao da vjeruje

Hladni tuševi se obično smatraju “mučenjem”, nešto što se praktikuje samo u zatvoru ili vojsci. Međutim, hladna voda ima različite prednosti.

Postoje dokazi da doprinosi gubitku težine, poboljšava kvalitet kože i utiče na mentalno zdravlje.

Jedna studija objavljena u časopisu Medical Hypotheses sugerira da se hladni tuševi mogu koristiti kao tretman za depresiju. Osim toga, terapeuti već dugo koriste hladnu vodu kao tretman za bolove u mišićima kod sportista.

Ispovest je ovo Nika Grina koji je za “Prevenciju” otkrio kako je odlučio da promeni dosadašnju praksu i da dan počne ledeno hladnim tušem umesto tople vode.

„Moje najbolje misli se dešavaju pod tušem. Kada moram da uradim nešto ozbiljno ili donesem važnu odluku u životu, dugo se tuširam, jer me to opušta i daje inspiraciju. Da bih uporedio prednosti tople ili hladne vode, odlučio sam da se sedam dana tuširam samo ledenom vodom. Eksperiment je uključivao dvominutno tuširanje ledeno hladnom vodom”, objasnio je Nick.

Postao je fokusiran

„Prilikom prvog tuširanja počeo sam sebi da odbrojavam dva minuta, ali posle 15 sekundi osetio sam se kao da je prošla čitava večnost. Osjećao sam se kao da sam bačen u ledeno jezero. Međutim, desilo se nešto neverovatno. Počeo sam da se koncentrišem na neke osnovne ljudske sposobnosti. Ramena su mi bila zategnuta. Pitao sam se: da li oni zaista moraju biti u toj poziciji? Odlučio sam da ih opustim. Ubrzano sam disao, što me je smirilo. Voda je bila hladna, ali umirujuća“, rekao je Green.

Postao je motivisan

“Nakon dva minuta sam se tuširala i spremila za novi dan. Razliku sam osjetila odmah za vrijeme doručka kada sam napravila listu zadataka koje sam morala obaviti tog dana. Osjećao sam se sjajno i produktivno – rekao je Green.

Postao je odlučniji

„Sljedećeg dana sam bila spremna da se istuširam pod hladnom vodom, ali sam osjetila veći strah kada sam ušla u tuš kabinu. Nisam volio hladan tuš, ali mi se svidio osjećaj koji mi je pružio odmah nakon toga. Imala sam uspješnu sedmicu i odlučila sam da se tuširam pod hladnom svako jutro. Znam da neće biti lako, ali motivisan sam da istrajem – zaključio je Grin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh