Zdravlje

DOKTOR BRANIMIR NESTOROVIĆ UPOZORAVA: Ovaj narodni lijek može biti jako opasan, a svi ovo radimo kada smo bolesni

Prirodni lijekovi mogu da budu efikasni u liječenju prehlade i gripa, ali samo ako se pravilno primjenjuju.

Dr. Branimir Nestorović - Screenshot

Profesor dr Branimir Nestorović u jednoj od ranijih izjava rekao je da prirodni načini liječenja često mogu da pomognu i poboljšaju stanje.

“Kada dođe do visokih temperatura, trljanje kože mekim peškirom umočenim u mlaku vodu može da pomogne. Voda isparavanjem uklanja višak toplote, a trljanje peškirom širi krvne sudove i pomaže odavanje toplote”, kaže dr Nestorović.

S druge strane, poznati narodni lijek – obloge sa alkoholom zapravo imaju kontraefekat na spuštanje temperature, tvrdi doktor.

“Alkohol i sirće dovode do brzog rashlađivanja, pa dolazi do sužavanja krvnih sudova. Zbog toga se nekoliko minuta od primjene obloga smanjuje odavanje toplote sa kože, pa temperatura u unutrašnjosti organizma zapravo raste. Takođe, postoji opasnost da se alkohol apsorbuje preko kože kada rakije isparava“, kaže Nestorović.

“Dokazan efekat na grip imaju sok crne zove ili borovnice, koje sadrže antocijanine. Antocijanini su pigmenti ploda, ali imaju vrlo dobro antivirusno delovanje. Timijan i origano imaju slična svojstva i deluju i antibakterijski. Posebno dobar efekat ima ekstrakt afričke muškatle, odnosno latinski pelargonijum”, kaže Nestorović.

S druge strane, kako navodi, medikamenti nisu pokazali značajne rezultate kod smanjenja simptoma prehlade i gripa.

“Oni nisu naročito efikasni, a imaju veliki broj štetnih efekata. Kod nekih osoba, uzimanje visokih doza lijekova sa acetilsalicilnom kiselinom može da dovede do ozbiljnih neželjenih efekata”, istakao je,piše Novosti.

Ipak, ponekad je neophodno da se koriste, u slučaju veoma visoke temperature.

“Medikamenati se preporučuju u slučaju veoma visoke temperature, dok se neki od njih mogu kombinovati sa paracetamolom. U zavisnosti od uzrasta i vrste lijeka, mogu se naizmenično na četiri sata kombinovati jedan pa drugi, kako bi se snizila visoka temperatura. Pojedini lijekovi imaju dobre antibiotske efekte, posebno na streptokoke, zbog čega se smanjuje učestalost zapaljenja pluća u toku gripa”, kaže Nestorović.

Prema rečima profesora Nestorovića, najvažnije je da se grip odleži.

“Na taj način, čuva se energija potrebna za borbu imunog sistema sa virusom, što je u tom trenutku najvažnije. Iako mnogi misle da će to proći ‘i na nogama’, mirovanje je veoma važno jer se time ubrzava ozdravljenje i smanjuje rizik od komplikacija”, podvukao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh