Zdravlje

SRČANI UDAR: 95 POSTO PREŽIVJELIH ISKUSILO JE DVA SIMPTOMA

Izvještaj zasnovan na anketi provedenoj među 500 žena razbija popularni mit o prirodi srčanih udara.

Srčani udar sve je češći uzrok smrti u zadnjih 10 godina. Ljekari smatraju da veliki utjecaj na to ima način življenja, ali i prehrana.

Vjeruje se da srčani udar nastupa iznenada i da je riječ o boli koja nastaje u grudima i širi se na ruke i vrat.

Ipak, simptomi srčanog udara se često javljaju postepeno, a jedno istraživanje je otkrilo da je 95 posto žena primijetilo da nešto nije u redu čak mjesec prije srčanog udara.

Neke žene su rekle da su bile toliko umorne da nisu mogle namjestiti krevet bez odmora. S druge stane, uobičajen znak – bol u grudima bio je također na listi ovih žena. One su ga opisale kao pritisak ili stezanje u grudima, a ne kao bol.

Čak i kada je srčani udar bio u toku, samo jedna trećina žena u ovoj studiji je rekla da su osjetile “klasične” simptome bolova u grudima. Umjesto toga, na vrhu liste su otežano disanje, slabost i umor, znojenje, vrtoglavica i mučnina.

Kad god ste u mogućnosti kontrolirajte rizične faktore srčanog udara. Kontrolirajte krvni pritisak i ukupni holesterol, smanjite ili prekinite s pušenjem, promijenite ishranu. Povećajte unos lipoproteina visoke gustoće i smanjite unos lipoproteina niske gustoće. Ako je potrebno napravite test na dijabetes, ako ste gojazni skinite suvišnu težinu.

Bavite se tjelovježbom kako biste poboljšali kardiovaskularni status. Prije toga konsultirajte ljekara. Važno je biti pod stalnom ljekarskom kontrolom kako bi se smanjio rizik novog srčanog udara. Mnogima se preporuča rehabilitacijski program kojim se pospješuje postupan povratak u normalan život. Pridržavajte se programa tjelovježbe, režima ishrane i/ili propisane terapije. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh