Zdravlje

POČINJE SEZONA GRIPA I PREHLADA: Ovo je najbolje kada osjetite prve bolove u grlu! Odmah ćete osjetiti olakšanje!

Vjerovatno ste primjetili da sve veći broj ljudi poseže za papirnim maramicama, kašlje ili kija. Drugim roječima, stigla je zima, a time je počela sezona prehlade i gripe. Ako ne želite da šmrčete vodite računa šta unosite u svoj organizam.

Knedla u grlu - Espreso.rs

Prvo što primjetite kad se prehladite jeste da vam je pao imunitet. S obzirom da se vjerovatno svakodnevno krećete među ljudima, vrlo lako možete zaraditi muku kijanja, kašljanja ili šmrcanja. Otkrivamo kako da vas zaobiđe prehlada.

Uvedite u ishranu bijeli luk
Bijeli luk mnogi smatraju prirodnim antibiotikom. On ima neprijatan miris koji se ispušta vazduhom, pa se često izbjegava.

Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine, pokazalo je da beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo koje ojačava imunitet.

Pitanje imuniteta se posebno aktuelizovalo tokom epidemije i prehlade. Iako nema dovoljno dokaza koji potvrđuju da bijeli luk može spriječiti prehladu, on može da odigra značajnu ulogu u odbrambenom mehanizmu tijela.

Dokazano je da biljna supstanca alicin koja se nalazi u bijelom luku ima jako antibakterijsko dejstvo. Tu su takođe antivirusna svojstva koja mogu da djeluju na dva načina – blokiranjem ulaska virusa u ćelije i jačanjem imunološkog odgovora.

Inače, bijeli luk je jedan od najjačih antioksidanata. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh