Zdravlje

BOL U VRATU JE VEOMA OPASAN: TO JE PRVI SIGNAL ZA OVU OPASNU BOLEST

Mišićna napetost na vratu, u grudima, u lumbalnom dijelu negativno utiče na zdravlje cijelog organizma.

Bol u vratu - Ljepota.ba

Spazam komprimira vlaknaste prstenove kičmenih pršljenova i nervnih vlakana koja dolazi iz kičme. Usljed ovog pritiska nervni omotač se steže. A impulsi koji dolaze iz kičmene moždine i mozga se kreću upravo duž nervne membrane

Profesor Aleksandar Ogulov objašnjava kako srce radi, zašto dolazi do moždanog, srčanog udara, varikoznih vena, hipertenzije i hipotenizije. U srcu bilo koje patologije tijela nalazi se kršenje mikrocirkulacije krvi. Stručnjaci vide i tumače cirkulaciju krvi na različite načine.

Srčani i vaskularni problemi

Postoji zanimljiva ideja prema kojoj je fenomen kavitacije osnova rada srca. Kavitacija je proces stvaranja šupljina (mjehurića) ispunjenih gasom u tečnosti.

Kavitacija u ljudskom tijelu

U ventrikulama srca postoje posebni vibracioni uređaji koji počinju da vibriraju tek kada impuls iz mišića uđe kroz krvne sudove u predelu srca. A kada počnu problemi sa aortom (ako se sklerozira), prenose i impulsi za prijenos. A to negativno utiče na cirkulaciju krvi donjih ekstremiteta.

Što se više krećete, više krvi se stvara u tijelu. Ogromna količina mehurića gasa (kiseonik, azot, ugljen dioksid) je rastvorena u krvi. U trenutku vibracije, gas počinje da izlazi u međućelijski prostor, zbog čega dolazi do povećanja zapremine krvi.

Mišići vrata su u direktnoj vezi sa smanjenim radom bubrega. Kada se ova funkcija smanji, nastaje odgovor – napetost mišiča na vratu, u torakalnoj regiji, u lumbalnoj regiji. Iz tog razloga nastaje izbočina, kila. Spazme komprimiraju vlaknaste prstenove pršljenova i nervnih vlakana, koji se od kičme šalju do organa.

Usljed ovog pritiska nervni omotač se steže. A impulsi koji dolaze iz kičmene moždine, mozga, prolaze kroz nerv, kreću se duž nervne membrane. A ako ovu membranu pritisne mišić, tada se kvalitet impulsa mijenja. Pojava se javlja kada mišići počnu da stiskaju nervna vlakna (koja kontrolišu snadbjevanje krvi štitne žljezde, zuba, očiju, uha.)

Dotok krvi u mozak također kontroliše vrat. A ako dođe do napetosti na vratu, mišići stiskaju nervna vlakna, dolazi do moždanog udara, gubitka vida, sluza, problema sa štitnom žljezdom.

Ako prstima nježno, pritisnemo bilo gdje na vratu, idealno bi bilo kada nigdje ne bi bilo bolne tačke. Bol ne dolazi iz samog mišića, već iz edematoznih nervnih vlakana. Ako svakodnevno masirate vrat i uklonite jednu tačku bola, postepeno možete primetiti da se pamćenje poboljšava, vid i sluh također.

Zbog čega čovek stalno ima nizak krvni pritisak?

Postoji mnogo faktora koji uslovljavaju nizak krvni pritisak. Najčešće je to posljedica bubrega. Bubreg je anatomski prikriven stomakom. Stres stomaka manifestuje se time što se dio lijevog bubrega i nadbubrežne žljezde stisne. Zbog toga se pritisak smanjuje. Patologija bubrega može se utvrditi ne analizom, već jednostavnom metodom: kada pojedete cveklu, urin ne smije da vam bude crven. Ako je urin crven, to je znak da imate problema sa bubrezima. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh