Zdravlje

WHO: COVID-19 je i dalje hitan zdravstveni problem

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je COVID-19 i dalje hitno globalno stanje, gotovo tri godine nakon što je prvi put proglašeno.

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO - TRT.com.tr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je COVID-19 i dalje hitno globalno stanje, gotovo tri godine nakon što je prvi put proglašeno.

Komisija za hitna stanja WHO-a je 30. januara 2020. godine proglasila vanredno stanje zbog COVID-19, prenosi Hina.

Takva odluka pomaže ubrzanju istraživanja, finansiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

Agencija Ujedinjenih naroda saopćila je ranije da, iako broj slučajeva pada u dijelovima svijeta, zemlje i dalje moraju biti na oprezu i nastojati vakcinisati najugroženije stanovništvo.

‘Vjerovatno bi se moglo ponoviti’
“Iako je javna percepcija da je pandemija završila u nekim dijelovima svijeta, ona ostaje javnozdravstveni događaj koji i dalje negativno i snažno utječe na zdravlje svjetske populacije”, saopćio je WHO.

Uočeno je da je, iako je broj sedmičnih smrtnih slučajeva najniži od početka pandemije, i dalje visok u usporedbi s drugim virusima.

“Ova nas je pandemija već prije iznenadila i vrlo vjerovatno bi se to moglo ponoviti”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh