Zdravlje

3 STVARI KOJE ĆE POBOLJŠATI PROBAVU, A NIJEDNA NISU HRANA I LIJEKOVI: Doktor otkriva kako da vaša crijeva rade kao sat!

Prva asocijacija na sistem organa za varenje jeste hrana koju konzumiramo, ali ne smijemo zaboraviti da i mnoge druge naše životne navike, osim obroka, utiču na varenje i zdravlje crijeva.

Prema riječima doktorke nauka i stručnjaka za zdrava crijeva, dr Megan Rosi, važno je da obratimo pažnju na određene navike koje su povezane za zdravom probavom.

Evo koje 3 stvari poboljšavaju probavu i neiohodne su za zdravlje crijeva:

1. San – Osim što utiče na naš nivo energije, pa čak i na raspoloženje, kvalitet sna je posebno povezan sa zdravljem creva. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna uzrokuje stres, što može dovesti do neravnoteže dobrih i loših bakterija. Sa druge strane, dovoljno spavanja (oko sedam do devet sati za odrasle) može vam pomoći da upravljate fizičkim efektima stresa i uspostavite zdravu ravnotežu u crijevima.

2. Manje stresa čini crijeva srećnim – Svaki stres može uticati na mikrobiome crijeva. Stres može negativno da utiče na relaciju mozak-crijeva, pokazuju istraživanja. Stres može da izazove grč jednjaka. Takođe, može da izazove loše varenje, pojača štetne bakterija nad dobrim i izazove neprijatne simptome. Smanjenje stresa povoljno će uticati na creva, a kada ste pod stresom možete konzumirati namirnice koje u sebi sadrže probiotike, odnosno fermentisanu hranu (kiseli kupus, kefir, kimči).

3. Naši crijevni mikrobiomi vole kretanje – Na kraju, ali ne i najmanje važno, dovoljno kretanja je izuzetno korisno za vaša crijeva. Ne samo da će vam pomoći da bolje spavate i da se osjećate manje pod stresom, kretanje će biti sjajno i za probavu. Brojne studije ukazuju na to da vežbanje povećava broj korisnih mikrobnih vrsta, obogaćuje raznolikost mikroflore i poboljšava razvoj komenzalnih bakterija. Doktorka ističe da vežbanje 2,5 do 5 sati nedjeljno može biti sjajno za funkcionisanje sistema organa za varenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh