Zdravlje

Evo kako da na prirodan način spriječite komarce da vas ujedaju

​Ujedi komarca su uglavnom bezazleni i ne izazivaju ništa sem crvenila na koži i svrab, ali u zavisnosti od podneblja, negdje ujed komarca može da izazove ozbiljnije posljedice.

komarac- ilustracija

Ti komarci mogu da budu nosioci određenih bolesti, kao što je recimo malarija ili bolest Zapadnog Nila. Ovi komarci se obično nalaze u južnijim dijelovima svijeta pa je najbolje da koristite sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ujeda.

Neke od najefikasnijih metoda su i najprirodnije:

Pokrijte se

Prvo što možete da uradite jeste da se prekrijete odjećom kada idete na mjesta gdje ima komaraca kao što su reke, šume, jezera…

Nosite odjeću svijetlih boja

Odjeća koju nosite najbolje je da bude u svijetlim bojama jer komarce privlače tamne boje kao što su plava i crna. To je zato što tamna odjeća upija više toplote dok svijetla odeća odbija toplotu.

Komarci imaju znatno izraženiji osjećaj za toplotu pa su prirodno više privučeni predmetima koji odašilju većom toplotom.

Pijte limunadu

Limunada i sva ostala citrusna pića su prirodna odbrana od komaraca. Izrazito jak miris limuna smeta komarcima pa se preporučuje da svakodnevno pijete citrusna pića kako biste spriječili ujede.

Citrusna ulja

Ukoliko želite da se odbranite od komaraca dobra ideja je da raspršite u vazduhu eterična ulja limuna ili eukaliptusa. Za ovaj trik kažu da zaista djeluje.

Od ulja čajevca, lavande i peperminta prave se sprejevi protiv uboda insekata koji uspešno odbijaju štetočine i do 7 sati, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh