Zdravlje

Kardiolog odgovorio: Treba li preventivno uzimati andol?

Preventivno uzimanje acetilsalicilne kiseline uvijek je predmet prijepora i ovisno o recentnosti istraživanja i studija postoje preporuke za i protiv.

Upotreba tablete - Dnevno.hr

Ovako je glasilo pitanje jedne od čitateljki Živim.gloria.hr za kardiologa Gorana Krstačića koji je odgovorio:

Niste naveli kolike su vrijednosti lipida i uzimate li statin i u kolikoj dozi te koliki je ukupni, ali i LDL i HDL kolesterol i trigliceridi.

Preventivno uzimanje acetilsalicilne kiseline uvijek je predmet prijepora i ovisno o recentnosti istraživanja i studija postoje preporuke za i protiv. Svakako je važan i spol.

Žene nakon menopauze dostižu muškarce u incidenciji kardiovaskularnih pobola, a i komplikacije su češće i značajnije, kao i ukupni mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Acetilsalicilna kiselina može napraviti i problem na sluznici želuca i izazvati krvarenje. Dakle, oprez, a ako postoji preporuka za uzimanje acetilsalicilne kiseline, obvezno uzimati gastroprotektivne tablete, i to prije objeda. Doze su 75 ili 100 mg.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh