Zdravlje

Šta sve može da vam se desi zbog nesanice

Kvalitetan san je ključan za naš imunitet i pored ostalih faktora odgovoran je za borbu protiv infekcija.

Spavanje - Fokuzz.com

Kvalitetan san može mnogo da doprinese održavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, može biti štetan za imunološki sistem, čineći vas sklonijim bolestima.

Istraživanja procijenjuju da spavanje pet sati ili manje po noći povećava rizik od ugroženosti zdravlja za 15 procenata. Razumijevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Tokom budnog stanja naš mozak i tijelo koriste specijalne hemijske sastave poznate kao neurotransmiteri za “komunikaciju”, slanje informacije od nervnog sistema do imunološkog sistema (i ostatka tijela). Spavanje pomaže da se popune “zalihe ovih hemikalija”. Kada osoba ima loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, biće napravljeno manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.

Dok spavamo, naša tijela proizvode više bijelih krvnih zrnaca i citokina, koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, dovodeći zdravlje u opasnost. Ako ste izloženi običnoj prehladi ili gripu, studije su otkrile da loš kvalitet sna i kraće trajanje sna u nedjeljama koje su prethodile toj izloženosti mogu povećati vjerovatnoću da ćete ga dobiti.

“Nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi”, tvrdi Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač, prenosi Real Simple.

San je još važniji kada ste bolesn.i Sa druge strane, dobar san dok ste zapravo bolesni može pomoći u održavanju zdrave veze između vašeg imunološkog sistema i ciklusa spavanja. San može da pomogne vašem tijelu da se brže oporavi. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh