Zdravlje

EU članicama počinje isporučivati cjepiva protiv majmunskih boginja

Evropska komisija je objavila da državama članicama Evropske unije počinje isporučivati zajednički kupljena cjepiva protiv majmunskih boginja.

Evropska komisija obznanila je da državama članicama počinje isporučivati zajednički kupljena cjepiva protiv majmunskih boginja.

Prvih 5.300 od 109.090 nabavljenih doza dobija Španija, navodi se u saopćenju za medije, prenosi Hina.

“Prve isporuke cjepiva stižu u najugroženije zemlje kao odgovor na izbijanje majmunskih boginja”, kazala je u saopćenju povjerenica EK-a za zdravstvo Stella Kyriakides.

Do sada prijavljena 2.682 slučaja
Portugal, Njemačka i Belgija sljedeće su na redu za primanje cjepiva protiv majmunskih boginja.

“Daljnje isporuke ostalim državama članicama odvijat će se tokom jula i augusta”, piše u saopćenju.

Doze su među državama podijeljene ovisno o brojnosti stanovništva, pri čemu se prednost daje najteže pogođenim zemljama Evropske unije.

Prema podacima EK-a, od 18. maja do danas u EU, Norveškoj i na Islandu prijavljena su 2.682 slučaja majmunskih boginja, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh